15 ученици от Горна Оряховица станаха младши посланици към Европейския парламент

https://www.24chasa.bg/region/article/7142210 www.24chasa.bg
Кметът инж. Добромир Добрев с младшите посланици към Европейския парламент

15 ученици от Професионалната гимназия по електротехника и електроника „М. В. Ломоносов“ в Горна Оряховица дадоха тържествено обещание като младши посланици към Европейския парламент. Домакин на церемонията по „встъпване в длъжност“ на младшите посланици бе кметът на Общината инж. Добромир Добрев, съобщиха от местната администрация. В духа на дигиталното време и на европейските приоритети, младите хора положиха своето обещание над електронен четец. „Това е прецедент в нашата история и ние сме първите посланици, които дават обещание над електронна книга – форматът на бъдещето“, каза един от ръководителите на младежите Богдана Пашева – Куманова.

След полагане на тържественото обещание, учениците получиха от кмета инж. Добромир Добрев специални значки на Европейския парламент – „Младши посланици“. Младежите от своя страна връчиха на градоначалника грамота за най-добър приятел на младшите посланици.

Полагането на тържественото обещание над Лисабонския договор е първата публична изява на ПГЕЕ „М. В. Ломоносов“ като участник в програмата за училищни посланици на Европейския парламент. „Благодарим на инж. Добромир Добрев, който прие нашата инициатива и се отзова за реализирането й. Приемаме тази добронамереност като високо доверие и като отговорност за следващите ни стъпки по осъществяване на Програмата в Горна Оряховица. Тя е израз на европейско мислене, което ни мотивира и амбицира да работим целенасочено и всеотдайно за европейските и човешки демократични ценности сред младите хора на нашия град през следващата една година“, обърнаха се към кмета младежите. „Горд съм, че горнооряховско училище участва в тази надпревара на идеи, на добри дела и европейско мислене. Имате изключително отговорна задача, предстои ви много работа и се надявам, че ще бъдете активни, упорити и ще спечелите тази престижна битка със своите връстници от страната“, пожела им инж.  Добрев.

ПГЕЕ „М. В. Ломоносов“ е единственото училище в община Горна Оряховица, избрано за училище – посланик към Европейския парламент. От Област Велико Търново в надпреварата участват още Спортното училище в старата столица и СУ „Бачо Киро“ в Павликени.

Програмата за училища посланици на Европейския парламент през учебната 2018/2019 година е разширила обхвата си с нови 40 учебни заведения от цяла България. Целта на инициативата е да подобри осведомеността сред учащите относно Европейския съюз, европейското гражданство и парламентарна демокрация и да ги подтикне към по-засилено гражданско участие.

Обучителният процес в избраните училища ще обхване дейности, сред които симулационни игри, провеждане на информационни кампании, честване на Деня на Европа и др. Този етап от програмата ще бъде оценяван от Бюрото на Европейския парламент, а най-добре представилите се ще получат статут на училище посланик, както и възможност за участие в специализирани инициативи на ЕП в Страсбург и Брюксел.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Куршум от предишен атентат са извадили медици от тялото на несебърския бос Димитър Желязков - Митьо Очите след престрелката между хората му и групата на Божидар Кузманов - Божо Кравата в Слънчака! Това разказаха вчера пред съда доктори, помогнали за спасяването на Очите, научи "България Днес". Лекарите се явиха да свидетелстват по делото срещу

Манчо Ковачев осветли проблем с простатата. Ходя до тоалетна по 50-60 пъти на ден, оплака се изпеченият врачански мошеник За памперс се разплака в съда изпеченият врачански измамник Манчо Ковачев. Гангстерът разигра истински шоу спектакъл пред спецмагистратите, които решаваха дали да го пуснат от ареста заради проблемите му с простатата,

На доста необичайна случка станаха свидетели тази сутрин шофьори в столичния КАТ. Автомобил от опашката за смяна на талони изтърбуши вратата на един от каналите за технически преглед и почти падна в него. Не е ясно дали причина за инцидента е нетърпението на водачът да смени скъпоценните табели или техническа неизправност във возилото е довела за