15 ученици от Горна Оряховица станаха младши посланици към Европейския парламент

https://www.24chasa.bg/region/article/7142210 www.24chasa.bg
Кметът инж. Добромир Добрев с младшите посланици към Европейския парламент

15 ученици от Професионалната гимназия по електротехника и електроника „М. В. Ломоносов“ в Горна Оряховица дадоха тържествено обещание като младши посланици към Европейския парламент. Домакин на церемонията по „встъпване в длъжност“ на младшите посланици бе кметът на Общината инж. Добромир Добрев, съобщиха от местната администрация. В духа на дигиталното време и на европейските приоритети, младите хора положиха своето обещание над електронен четец. „Това е прецедент в нашата история и ние сме първите посланици, които дават обещание над електронна книга – форматът на бъдещето“, каза един от ръководителите на младежите Богдана Пашева – Куманова.

След полагане на тържественото обещание, учениците получиха от кмета инж. Добромир Добрев специални значки на Европейския парламент – „Младши посланици“. Младежите от своя страна връчиха на градоначалника грамота за най-добър приятел на младшите посланици.

Полагането на тържественото обещание над Лисабонския договор е първата публична изява на ПГЕЕ „М. В. Ломоносов“ като участник в програмата за училищни посланици на Европейския парламент. „Благодарим на инж. Добромир Добрев, който прие нашата инициатива и се отзова за реализирането й. Приемаме тази добронамереност като високо доверие и като отговорност за следващите ни стъпки по осъществяване на Програмата в Горна Оряховица. Тя е израз на европейско мислене, което ни мотивира и амбицира да работим целенасочено и всеотдайно за европейските и човешки демократични ценности сред младите хора на нашия град през следващата една година“, обърнаха се към кмета младежите. „Горд съм, че горнооряховско училище участва в тази надпревара на идеи, на добри дела и европейско мислене. Имате изключително отговорна задача, предстои ви много работа и се надявам, че ще бъдете активни, упорити и ще спечелите тази престижна битка със своите връстници от страната“, пожела им инж.  Добрев.

ПГЕЕ „М. В. Ломоносов“ е единственото училище в община Горна Оряховица, избрано за училище – посланик към Европейския парламент. От Област Велико Търново в надпреварата участват още Спортното училище в старата столица и СУ „Бачо Киро“ в Павликени.

Програмата за училища посланици на Европейския парламент през учебната 2018/2019 година е разширила обхвата си с нови 40 учебни заведения от цяла България. Целта на инициативата е да подобри осведомеността сред учащите относно Европейския съюз, европейското гражданство и парламентарна демокрация и да ги подтикне към по-засилено гражданско участие.

Обучителният процес в избраните училища ще обхване дейности, сред които симулационни игри, провеждане на информационни кампании, честване на Деня на Европа и др. Този етап от програмата ще бъде оценяван от Бюрото на Европейския парламент, а най-добре представилите се ще получат статут на училище посланик, както и възможност за участие в специализирани инициативи на ЕП в Страсбург и Брюксел.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Делото срещу бургаския кримигерой Петър Биберов, известен с култовия прякор Кюфтето, отива на поправителен. Съдът върна обвинителния акт срещу Кюфтето и аверите му заради скандални неточности в обвинителния акт, сред които и записаното от спецпрокуратурата, че бандата е действала само ден, научи "България Днес".

Европроект за над 300 хиляди лева е спечелил близък приятел на Евелин Банев-Брендо и ключов свидетел по делото срещу него за пране на пари, показа проверка на "България Днес". В замяна на солидната субсидия от ЕС треньорът по борба Георги Караманлиев вдига къща за гости в тополовградското село Сакарци.

Вода се стича около леда, образувал се в следствие на отрицателните температури през последните дни над Северна Америка от американската страна на Ниагарския водопад. Снимка: Moe Doiron