Французойка с идеи за дигитално образование ни хвали за таблетите в клас

https://www.24chasa.bg/region/article/7142309 www.24chasa.bg
Координаторът на проекта за България Дарина Костова раздава материали на участниците в работната среща. Снимки:Елена Фотева

Педагози от Европа обсъждат в Бургас внедряването на новите технологии в училищата

Девет европейски организации от пет държави обсъждат днес в Бургас как образованието и неговото управление да бъдат дигитализирани.

Домакин е гимназията за романски езици "Г.С.Раковски", която представя България в проекта ANGE по програма Еразъм +. В него се включват колежи и университети от Франция, Белгия, Испания, Финландия, Канада и Румъния. На работната среща в Бургас вниманието бе насочено към подтемата на гимназия "Раковски" за използването на платформа при ученици на самостоятелна подготовка и приложението й в "обърнатата" класна стая.

"Важно е дигитализацията да навлиза в образованието не сама по себе си, а във връзка с традиционните начини на обучение и управление. Необходимо е на учениците да се предоставят ресурси, които биха ги улеснили в образователния процес. Дължим и на учителите повече възможности за използване на тези средства", коментира директорът на гимназията Радостина Георгиева. Тя сподели, че партньорите в проекта работят по предварително разпределени теми, а в основата е обмен на практики и знания.

"В ерата на цифровите технологии всички си даваме сметка, че светът се променя не само в Европа, но и отвъд Океана", сподели Мари-Жан Спитери от Франция, съавтор на проекта. Тя похвали българските училища, които въвели таблетите още в началната степен на образование.

"Нашият проект има 3 приоритета: развитие на иновациите в институциите, внедрявайки дигиталните технологии, обучение на всички участници в образованието, особено на ръководителите на училищата и предотвратяване на отпадането от училище чрез използване на новите технологии", сподели координаторът от българска страна Дарина Костова.