Какво различава шоколадите MURSALA от други висококачествени шоколади на пазара?
Шоколадите MURSALA нямат аналог в света, заради съдържанието на екстракти от билки - Мурсалски чай, Шипка, Бъз, Салвия и Липа. А българските билки са нашите суперхрани, най-мощни и благотворни за нас самите, родените по тези земи. Искахме да създадем не просто нови вкусове и аромати, а шоколад, който е функционален. Шоколад за настроение!
MURSALA се изработва от какао, запазило своите полезни свойства чрез bean-to-bar технологията. При нея целият процес - от внимателната селекция на био какаови зърна до превръщането им в шоколад - се извършва на едно място. Какаото се изпича под 46 С и смила в каменна мелница, а естественото отлежаване след това се случва бавно и на спокойствие. Този дълъг ритуал позволява да се запазят ценните минерали, витамини и антиоксиданти в диво ферментиралите какаови зърна.
MURSALA се изработва в лимитирани серии, като всяка серия носи спецификите в аромата на реколтата какаови зърна и билки.
Какво означава функционален шоколад?
Функционалните храни влияят позитивно върху една или повече функции на организма, така че имат въздействие върху нашето физическо и емоционално състояние. И за да бъде нашият шоколад функционален, решихме да вложим екстракти именно от български билки. И тук искаме да обърнем повече внимание на качеството и вида на тези екстракти. Но да започнем от самото начало.
Насажденията с билки, които съдържа MURSALA, произхождат от екологично чисти български райони - 100% натурални, биосертифицирани и при стриктни стандарти за чистота и качество на растенията. За тях са създадени оптимални условия: от засаждането до събиране на реколтата - без използване на хербициди, пестициди, ГМО, тежки метали и изкуствени торове. Следвайки природните ритми и методите на биоземеделието, се създават здрави и чисти растения, а използваните практики и адаптираните екологично-съобразни производствени дейности целят опазване на природата и нейните ресурси.
Как се извличат билковите екстракти, вложени в MURSALA?
Извличането на билковите екстракти се осъществява чрез най-качествената и чиста технология в света – CO2 “свръхкритична” екстракция. Тя се извършва в специални области на налягане и температури и позволява на процеса да бъде студен, запазващ уникалните свойства и аромати, както и съдържанието на най-висок процент активни вещества от билката. CO2 не се генерира, а се използва такъв наличен в природни условия от естествени източници, затова e чист, безопасен, нетоксичен, екологично съобразен и незамърсяващ разтворител. Той напълно се изпарява от крайния продукт, т.е. няма налични следи от разтворител в получения екстракт, за разлика от конвенционално извлечените, които винаги съдържат вредни следи, които попадат човешкия организъм – етери, петролни съединения и други. Така екстрактите в MURSALA от Мурсалски чай, Шипка, Бъз, Салвия и Липа са абсолютно чисти, без следи от органични разтворители, тежки метали и пестициди.
Екстракцията може да се осъществи от всяка част на растението – стебло, плод, цветчета и извлича от него био-активни комплекси, които съдържат цялата палитра полезни свойства, работещи най-ефективно, когато са заедно в синергия. Екстрактите в MURSALA имат уникален профил и съдържат терпени, флавоноиди, токофероли, висши мастни киселини, на които се дължат техните антиоксидантни, хипоалергенни, имуностимулиращи и противовъзпалителни свойства.
А защо нашият шоколад се казва MURSALA?
Мурсалският чай се съдържа във всички разновидности на нашия шоколад. На уникалния му състав се приписват почти свръхестествени свойства, а учени търсят връзка между него и жизнеспособността на жителите на Родопите и Пирин. Съхранил в себе си енергийната мощ на тези планини, Мурсалският чай дава тонус и сила, дарява дълголетие. Тази билка е емблематична за нашите корени и българската природа, тя ни вдъхнови и даде името си на нашия шоколад MURSALA!