Специалисти: Шестокласниците са рискови за отпадане от училище

https://www.24chasa.bg/region/article/7143858 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

„12 процента от българските ученици отпадат от училище на възраст между 9 и 12 години. Основните причини са бедността, обучителните трудности, както и това, че не виждат връзка между училището и професионалната си реализация, нито как училището ще им осигури по-добър живот” – съобщиха в Добрич представителите на проект „Как да върнем смисъла в училище” Димитър Лазаров и Евгений Димитров.

„Проектът е насочен към шестокласниците. Те всяка година са около 57 000. Изследвания показват, че 30 процента от тях - или 17 000, са застрашени от отпадане” – обясни Лазаров. Според него, шести клас е ключов за определянето на нагласата на децата към образованието им вбъдеще.”Шести клас се оказва дълбоко демотивиращ, след изчерпването на естественото детско любопиство от първи до четвърти клас. В пети клас всичко е по-ново и по-сложно. Затова решихме да подкрепим тази група” – каза още Лазаров.

Той се базира и на данни от изследване, според което 95 процента от децата харесват училището, 79 процента – учителите си, но не харесват начина на преподаване и учене. 45 процента са готови да избягат от час.

Проектът е започнал през 2017 г. в училищата в Тетевен и Брезово. В момента той се се реализира в още пет учебни заведения в страната и завършва през 2019 г. „Смисълът на проекта е да се изведат шестокласниците от училище и да се запознаят на място с различни професии – озеленител, пожарникар, занаяти и др. Групите деца от 5 до 10 попадат в реалния живот. Децата се оказват заинтересувани и удовлетворени от срещите си на терен. Целта е те да не си помислят да напускат училище” – добавя Лазаров. Според него, след участието си в проекта, 70 процента от учениците заявяват, че училището им е станало по-интересно, 50 процента – че са увеличили знанията си в резултат на срещите, а с 20 процента са намалели отсъствията в сравнение с предходната година.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Евгения Джаферович постъпи в болница. Бившата плувкиня бе приета преди няколко дни. Риалити звездата, която в момента е успешен гримьор, влезе в Александровска болница. Причината е корекции на направена преди време пластична операция на корема. Сексапилното миньонче качило доста килограми по време на бременността си с второто дете - сина й Бо.

Подведена от двама прокурори да признае убийството на мъжа си Николай Димов. Така Анита Мейзер обясни различните версии, с които излизаше в съдебна зала в продължение на двегодишната сага с Темида.В петък в 9 сутринта силиконовата миска пристигна в Съдебната палата в София, за да застане пред Върховния касационен съд.

Една позабравена класика в спортните двойки "футболист-гимнастичка" се завръща. Юноша на "Левски" се оказа мъжът до капитанката на "златните момичета" от ансамбъла Симона Дянкова, научи "България Днес". Чаровната варненка е с халфа Никола Яначков. Двамата са заедно от няколко години. Запознали са се във Варна,