Още богатства излизат при разкопките на площада в Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/7150796 www.24chasa.bg
Млада археоложка разкрива глинени питоси на площада. Снимки: Авторът

На нови находки в западната част на античния площад на Пловдив попаднаха археолозите Мая Мартинова и Биляна Здравчева. В рамките на две седмици те откриха мраморна база на колона, два глинени съда (питоси) за съхранение на зърно и средновековен жилищен градеж.

Теренът се проучва експресно, тъй като точно там ще бъде излята подпорна стена, която да оформи западната страна на Римския форум. Тя ще бъде експонирана при ремонта на съвременния площад.

Екипът работи върху ареата (откритата част на древния площад) и не очаква изненади. Проучват се около 4,5 метра в посока към пощата. Мраморната база е намерена на оригиналното си място. Глинените гърнета и средновековният жилищен градеж пък са доказателство, че след залеза на агората през V век теренът е бил застроен, коментира Мартинова. Тя увери, че до дни приключват разкопките и чакат комисия от министерството на културата да приеме обекта.

Римският форум на Филипопол датира от т век и има няколко строителни периода. Той лежи под съвременния площад на Пловдив - даденост, която не всеки град притежава.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Най-добрият ни лекоатлет в последните години Тихомир Иванов заведе гаджето на романтична почивка в Дубай. Скачачът и Елеонора Драгиева прекараха една незабравима седмица в емирството веднага след края на сезона. Двамата се настаниха в един от хотелите на самия бряг на Персийския залив на плажа Джумейра

*** Събрал шефът на фирмата състава и им съобщил, че секретарката е бременна. Тъй като тя била палава, всички навели виновно глави. Тогава извикали бай Иван портиера. - Бай Иване, ти имал ли си нещо общо със секретарката? - попитал деликатно шефа. -Ама моля ви се, на мойте години... - Хайде сега й съобщи, че е уволнена. *** Зима е.

Голям интерес към автомобилен салон София 2019 отчитат вносителите на автомобили в България от всички марки. По време на изложението тази година могат да се видят голям брой премиерни за българския пазар модели, което продължава до неделя. Снимки: Пламен