Над 5 години след смърт на родилка и бебето й в Габрово, делото продължава да се точи

https://www.24chasa.bg/region/article/7212374 www.24chasa.bg
Починалата Десислава Манолова СНИМКА: Личен архив

Ще има ли виновни за смъртта на 30-годишна родилка и новороденото й момченце в Габровската болница през 2013 г.? Това ще решава съдът догодина. Повече от 5 години след трагедията, сполетяла семейството на Десислава Манолова, делото срещу двама акушергинеколози продължава да се точи. Поредното заседание е насрочено за 7 януари в Окръжния съд в Габрово и на него ще бъде разпитан пореден лекар от болницата в Плевен, където Десислава почина след сепсис. Преди това бебето на младата жена издъхна няколко часа след раждането в габровското родилно.

Обвинени за двойната смърт, причинена по немарливост, са бившият завеждащ АГ отделението д-р Димитър Ангелов и дежурната по време на раждането д-р Севдалина Колева. Те веднъж вече получиха осъдителни присъди през 2016 г. Окръжният съд ги призна за виновни и даде на д-р Ангелов 5 години лишаване от свобода. Лиши го от право да упражнява лекарска професия за срок от пет години. Д-р Севдалина Колева получи 3 години условно и отнемане на лекарски права за три години.

Присъдата бе обжалвана от подсъдимите пред Апелативния съд във Велико Търново и горната инстанция я отмени. Магистратите върнаха делото на прокуратурата заради съществено процесуално нарушение в обвинителния акт.

Така процесът тръгна отначало в Габрово. На поредното заседание на 26 ноември 2018 година беше разпитан един свидетел, след което съдебното следствие продължи с изслушване на обясненията на подсъдимите, съобщиха от съда. Предвид посочени от тях нови факти и обстоятелства и с оглед задължението на съда за разкриване на обективната истина по делото бе допуснат преразпит на свидетел, както и очна ставка на същия с подсъдимата д-р Колева.

Съдът остави без уважение исканията на част от защитниците за допускане на нова съдебно-медицинска експертиза, както и за изискване на още писмени доказателства от болницата в Габрово.