Ренета Камберова: Хиляди деца вече тренират в спортните клубове в Пазарджик

https://www.24chasa.bg/region/article/7226653 www.24chasa.bg

Хиляди деца вече тренират в спортните клубове в Пазарджик, казва олимпийската медалистка

- Госпожице Камберова, каква е равносметката за отминалата 2018 г. - за развитието на спорта в община Пазарджик?

- Смело мога да кажа, че отминалата година е изключително успешна за развитието на спорта в община Пазарджик. През този период

изпълнихме

почти всички

неща, които си

бяхме поставили

като стратегия,

цели и задачи. Както знаете, изработихме нова наредба за спортните дейности в общината, която се отрази положително в работата и развитието на клубовете.

Преди седмица от общинския съвет беше приета и стратегията за развитие на физкултурата и спорта. Като пример ще посоча, че за 2017 г. имаме проведени 13 състезания по 10 вида спорт, докато през 2018-а имаме 19 състезани по 14 вида спорт. В тях 5 клуба, които отдавна развиват дейност, за първи път проведоха спортни надпревари в града.

Това стана благодарение на ограниченията, които въведохме, всеки клуб да провежда по едно състезание и дадохме шанс на всички за изява.

- Имате предвид, че въвеждането на еднакви, стриктни правила за всички клубове е довело до подобряване на техните резултати.

- Абсолютно да. Отделно от това

бюджетът за

спортни дейности

в общината за

2018 г. беше

увеличен със

100 000 лв.,

които бяха усвоени по най-добрия начин.

Прилагайки правилата в новата наредба, не са изразходвани средства за излишни дейности и всички те бяха усвоени по предназначение.

- Колко клуба по различните видове спорт работят на територията на Пазарджик?

- През 2017 г., когато поех управлението на спорта, клубовете бяха 27, сега са 29. През настоящата година ще са 31.

За мен наистина е важно нещата да се случват както трябва и където мога, помагам. Лично присъствам на повечето от състезанията, които се провеждат. Следя и отзивите за тях във федерациите, министерството, други клубове и смятам, че те са изключително позитивни и положителни.

Доволна съм от това, което виждам.

- Може ли да се каже, че клубовете в Пазарджик по бокс, плуване, художествена гимнастика, бойни спортове, бадминтон и др. вече са сред водещите в страната по показаните през годината резултати?

- Наистина може. Пазарджишкият спорт е на много високо ниво, съпоставимо с развитието на спорта в страната.

Ще си позволя да дам и малко статистика. Тази година имаме 571 златни медала, спечелени от нашите клубове, 417 сребърни и 489 бронзови. Това са медали предимно от държавни първенства, балкански, големи международни турнири.

Поддържаме и страницата “Пазарджик спортува” в социалните мрежи и там могат да се видят нашите шампиони. Например, откакто сестри Стоеви вече се състезават за нашия клуб в Пазарджик,

нивото на

бадминтона

се вдигна

изключително

много

Клубът и всички деца са с много по-голямо самочувствие. Това е и една от идеите за участието в клубовете на Пазарджик на известни, международно признати, водещи спортисти, които вдигат равнището на спорта.

- Може ли да се даде оценка, че развитието на спорта в Пазарджик бележи сериозен подем?

- Това никой не може да го оспори. В клубовете на Пазарджик вече тренират хиляди деца.

Фактът, че имаме близо 1500 медала, е достатъчно красноречив. Ще ви дам пример, че само във футболния клуб тренират 400 деца, а допреди 2-3 г. са били около 60.

Наскоро кметът на община Пазарджик Тодор Попов сподели публично, че имаме нужда от нова спортна зала, защото съществуващите бази не могат да поберат всички желаещи да спортуват и това е абсолютно вярно.

Търсим опции

и финансиране

за изграждането

на нова

много-

функционална

тренировъчна

зала

Да не забравяме, че Пазарджик е с изключителни традиции в редица видове спорт, които сега все по-успешно развиваме. В тази връзка мога да кажа, че познавам развитието на спорта в редица общини, но това, което се прави в Пазарджик, общината да отпуска средства на всеки един спортен клуб, желаещ да организира състезание, не се прави в много общини.

- Истина ли е, че без финансовата подкрепа на общината много от кубовете ще прекратят дейността си?

- Да, това е така. Стремим се общината да подпомага клубовете. Вече има и много програми за развитие във федерациите и министерството и аз подпомагам и насочвам ръководствата на спортните клубове да се ориентират към тях.

- Двама представителни мъжки отбора на Пазарджик - по волейбол и футбол, завършват полусезоните си на челните места, съответно в суперлигата по волейбол и 3-а лига по футбол. Какво да очакваме от тях през следващата година?

- И двата отбора се борят истински.

Волейболният

отбор постигна

10 поредни

победи,

и то при страхотна конкуренция. Не искам да давам прогнози, но смятам, че волейболистите могат да спечелят суперлигата, а футболистите ни да влязат във 2 професионална лига. Всичко зависи от тях.

- Вие сте пряко ангажирана с клубовете в общината и с програмата “Спорт за всички”.

- Съвместно с общината и моето сдружение активно работим по тази програма. През миналия март организирахме първия шосеен пробег в парк-остров “Свобода”.

В него се включиха над 500 състезатели, деца и възрастни. Не го очаквах. Получи се изключително добро състезание, на което присъстваха президентът на нашата федерацията по лека атлетика Добромир Маринов и Свен Арне Хасен, президент на европейската асоциация по лека атлетика. Това беше голяма чест за нашия град. На 11 декември

бяхме наградени

като град с

най-добра

организация на

шосеен пробег

Осъществихме още един проект - “Мисия спорт на любимите герои”. Той обхваща деца от I до IV клас, за да запалим и тези деца, които все още не са се насочили към спорта.

Проектът, които е национален, се оказа много успешен. Известни спортисти бяха в Пазарджик във връзка с него. Искам да отбележа, че през отминаващата година много международно признати и известни спортисти като Тервел Пулев, Йордан Йовчев и др. посетиха града, което е изключително важно за спортуващите деца.

През тази година продължаваме по същия начин. Ще цитирам кмета г-н Тодор Попов, който казва: “Спортът е сред основните приоритети на община Пазарджик.”

Визитка

Ренета Камберова е родена в Пазарджик - тя е едно от златните момичета на българската художествена гимнастика. Европейски и световен шампион, олимпийски медалист с ансамбъла по художествена гимнастика. През 2017 г. Ренета Камберова пое управлението на спорта в родния си град Пазарджик.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гаджето на вратаря на "Бешикташ" Лорис Кариус - София Томала, определено си пада по нестандартните начинания. Няма как иначе да се обясни новата инвестиция на моделката. Тя реши да вложи пари в компания, която доставя строителни материали. И набързо спести един разход на фирмата - за рекламно лице. София сама застана пред фотообективите за

Оскверниха образа на Христо Ботев в Пловдив! Това е поредната вандалска проява върху лика на революционера за последните няколко месеца. Патриотичната рисунка, намираща се на булевард "Христо Ботев", е надраскана с червена боя. След всяка вандалщина графитът е обновяван и почистван, но само след дни боята отново се появява на лицето на

Светофар падна на кръстовището на булевардите "Витоша" и "Патриарх Евтимий" вчера сутринта. Няма пострадали. Столична община потвърди за инцидента. Не са ясни причините за срутването на светофарната уредба. Движението по натовареното кръстовище не бе засегнато, а пораженията бяха отстранени в рамките на деня.