От община Добричка предлагат съборът „Песни и танци от слънчева Добруджа” да влезе в Националния културен календар

https://www.24chasa.bg/region/article/7230616 www.24chasa.bg

Приета е програмата за развитие на читалищната дейност в община Добричка за 2019 г. на последното заседание на Общинския съвет на 27 декември м.г. Тя е изготвена по предложение на председателите на народните читалища, на основата на направените предложения в творческите колективи.

В община Добричка са регистрирани общи 45 читалища. Държавната субсидия за 2018 г. е 47 бройки численост, разпределена в 35 читалища с обща сума 393 625 лв.

Над 1700 са читалищните членове в община Добричка.В почти всички читалища има различни по големина библиотеки, работят активно над 80 постоянни и временни художествени колектива с над 1500 самодейци, които имат над 500 читалищни, общински, национални и международни изяви.

Всичко, което трябва да знаете за:

Около 80 процента от всички дейности в културния календар на общината за м.г. са реализирани в читалищата. Нов момент е работата им по трансгранични проекти, основно по „Програмата за трансгранично сътрудничество”.

Община Добричка оказва съдействие и финансова подкрепа на читалищата при реализирането и укрепването на нови и съществуващи вече контакти. Обшината започна работа по проект „Хършова –Добричка. Заедно по красивия път на устойчивото развитие чрез трансграничната култура”. Предвижда се организирането на трансграничен фестивал „Добруджа с елек и престилка”, модернизация на две читалища в селата Черна и Ловчанци и др..

Решението на някои проблеми на читалищата изисква актино партньорство на местните власти и Министерството на културата – смятат в община Добричка, като компютъризация и обновяване на движимата материална база, осигураяване на средства за ремонт и поддръжка, на възможност за ежегодно увеличаване на субсидираните бройки от Министерството на културата, осигуряването на целеви средства за провеждането на фолклорния събор „Песни и танци от слънчева Добруджа” като празник, включен в Националния културен календар.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Председателят на официалния фенклуб на "Манчестър Юнайтед" в България Емил Йорданов посети хотела на английските национали в София. Диджей Емо и синът му поговориха няколко минути с Хари Магуайър. Бранителят премина на "Олд Трафорд" това лято. 80-милионната покупка на "червените дяволи" бе титуляр срещу България,

Треньорът на "Локомотив" (Пд) Бруно Акрапович отново води тренировките на тима от вчера. През миналата седмица босненецът бе в родината си. Там той бе на курсове за подновяване на своя лиценз "УЕФА ПРО". Без него няма право да води елитни тимове. Затова Акрапович използва паузата в първенството, за да мине задължителните опреснителни курсове и да

Кристоф Марек е обвиненият за петорното убийство в Чикаго, научи "България Днес".  Трима българи,  американец и полякиня бяха застреляни в дома си в Чикаго, докато вечеряли. Инцидентът станал в събота около 17,30 часа в апартамента на семейството на улица „Уест Ървинг Парк” в Чикаго. Според полицията в Чикаго убиецът е 67-годишен мъж,