От община Добричка предлагат съборът „Песни и танци от слънчева Добруджа” да влезе в Националния културен календар

https://www.24chasa.bg/region/article/7230616 www.24chasa.bg

Приета е програмата за развитие на читалищната дейност в община Добричка за 2019 г. на последното заседание на Общинския съвет на 27 декември м.г. Тя е изготвена по предложение на председателите на народните читалища, на основата на направените предложения в творческите колективи.

В община Добричка са регистрирани общи 45 читалища. Държавната субсидия за 2018 г. е 47 бройки численост, разпределена в 35 читалища с обща сума 393 625 лв.

Над 1700 са читалищните членове в община Добричка.В почти всички читалища има различни по големина библиотеки, работят активно над 80 постоянни и временни художествени колектива с над 1500 самодейци, които имат над 500 читалищни, общински, национални и международни изяви.

Около 80 процента от всички дейности в културния календар на общината за м.г. са реализирани в читалищата. Нов момент е работата им по трансгранични проекти, основно по „Програмата за трансгранично сътрудничество”.

Община Добричка оказва съдействие и финансова подкрепа на читалищата при реализирането и укрепването на нови и съществуващи вече контакти. Обшината започна работа по проект „Хършова –Добричка. Заедно по красивия път на устойчивото развитие чрез трансграничната култура”. Предвижда се организирането на трансграничен фестивал „Добруджа с елек и престилка”, модернизация на две читалища в селата Черна и Ловчанци и др..

Решението на някои проблеми на читалищата изисква актино партньорство на местните власти и Министерството на културата – смятат в община Добричка, като компютъризация и обновяване на движимата материална база, осигураяване на средства за ремонт и поддръжка, на възможност за ежегодно увеличаване на субсидираните бройки от Министерството на културата, осигуряването на целеви средства за провеждането на фолклорния събор „Песни и танци от слънчева Добруджа” като празник, включен в Националния културен календар.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Символът на културното министерство през 2013 г. - ексминистър Владо Пенев и секссимволът на родния театър Захари Бахаров са неразделни. Двамата въпреки разликата в годините са близки приятели и отново бяха засечени рамо до рамо до Народния театър от топпапараците на "България Днес". Веселата компания дори се запъти на обяд след репетиции

"Това са пълни глупости. Убедени сме, че смъртта му е инсценирана, за да се измъкне с парите ни", нервно коментираха на 25 юни 2007 г. пред медиите известни родни бизнесмени. Повод за изявленията им е новината за смъртта на подвизаващия се с две самоличности като Емил Коен и Емил Бояджиев скандален бизнесмен и шеф на баскетболния ЦСКА

Големият кораб с много товар. Така коментираха столичани, извръщайки се вчера след естрадната легенда Силвия Кацарова на улицата. Топпапараците на "България Днес" изловиха изпълнителката на "Големият кораб", натоварена като танкер с покупки в няколко торби през рамо. Легендата дори успяваше и да урежда делови ангажименти по телефона