3-4 операции на ден след тежки счупвания правят във Великотърновската ортопедия

https://www.24chasa.bg/region/article/7244719 www.24chasa.bg
Д-р Калоян Йорданов" в операционната на Отделението по ортопедия и травматология

28 операции от началото на годината са извършили лекарите в Ортопедията на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново, съобщиха от  болницата. Заради високият процент травматизъм в последната седмица Отделението работи на пълен капацитет, а лекарите извършват по 3-4 операции на ден, съобщи д-р Калоян Йорданов. От 2 Януари до момента през Отделението са преминали 15 пациенти със счупени долни крайници, от които 9 със счупени глезени. 13 са операциите на горни крайници.

По- голямата част от пациентите, които са преминали през ортопедията през последните дни са жени, като в повечето случаи причината за тежките счупвания е остеопороза, от която много от пациентите дори не предполагат, че страдат. По думите на д-р Йорданов от изключително значение е ранната диагностика на заболяването, тъй като все повече пада и възрастовата граница на заболелите. Д-р Калоян Йорданов коментира още, че намалена костна плътност се наблюдава дори при тийнейджърите. Диагностицирането става чрез изследване с остеденситометър, който измерва костната плътност на гръбначния стълб и шийката на тазобедрената става.

Препоръчително е за жените по време и след периода на менопауза поне веднъж годишно да изследват костната си плътност. За мъжете също е важно да следят дали костната им плътност е намалена поне през две години.

През 2018 година лекарите в Отделението по ортопедия и травматология на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ са поставили общо 95 протези, което е с три повече в сравнение 2017 година. А само от началото на 2019 година до момента великотърновските ортопеди вече са поставили пет протези. Това е едно от доказателствата, че все повече пациенти не само от Велико Търново, но и от съседни области и градове се доверят на специалистите там.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гледачите в столичния зоопарк вземат дезинфекциращ душ преди влизане при прасетата. Мярката е заради разпространяващата се африканска чума на територията на нашата страна. Въпреки че заразата все още не е достигнала Софийско, в зоологическата градина вземат мерки, за да опазят здравето на животните.

Дениз и Елица са секси морските патрули на "България Днес" Снимки: Ивайло ПЕТРОВ www.ivaylopetrovphotography.eu Черната и русата! Не една, а две горещи спасителки на плажа бдят за спокойствието на народа. И особено за мъжката част. Дениз Хайрула и Елица Младенова са секси морските патрули на "България Днес",

10 лева броят фетишисти, за да си купят носени и непрани дамски гащи. Ароматният бизнес набира популярност в платформите за онлайн търговия, а скандалните обяви зачестяват през последните месеци. "Гащичките ми са напоени със соковете ми и са с неустоимо възбуждащ аромат", гласи една от най-провокативните реклами,