Язовир "Жребчево" край Сливен е пълен на 43.3 процента

https://www.24chasa.bg/novini/article/7268069 www.24chasa.bg
Язовир "Жребчево" Снимка: Google street view

Язовир "Жребчево" край Сливен е пълен на 43.3 процента от общия обем, съобщи за БТА Пламен Иванов, управител на "Напоителни системи" - клон Сливен.

Нивото на водосбора към днешна дата е 172 756 милиона куб.м вода при пълен капацитет - 400 милиона куб.м. От тях 30 млн куб.м са т.нар. мъртъв обем, които не се използва.

През последните дни нивото се покачва с 20-30 см дневно, като притокът за последните 24 часа е близо 3.5 милиона куб.м.

По думите на Иванов, се очаква напоителният сезон да започне с близо 240 милиона куб.м вода. Началото на напоителния сезон е между 15 и 20 май. Той припомни, че водата в язовира се контролира от Министерството на околната среда и водите. Освен за напояване, водата се ползва още за пълнене на рибарници и за производство на ел.енергия чрез две ВЕЦ в Новозагорско.

Според специалистите, 2019 година се очертава да бъде средно влажна.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Пребитият служител на "Левски" Цветан Вълчев е получавал заплахи отдавна, научи "България Днес". Те са били отправени от определена фенска групировка заради работата му в клуба. Първите подобни атаки към него са отпреди повече от година и половина, когато собственик беше Спас Русев. В основата са продажбата на рекламни продукти на "Левски".

С присъда заради неизпълнен договор се е уредила фирма на героя от ъндърграунда Димитър Вучев-Демби, показа проверка на "България Днес". С решение на Пловдивския районен съд Демби се задължава да изплати принудително 5398,09 лева главница заедно с натрупаните лихви и съдебни разноски за още над хиляда лева на местно транспортно дружество.

Ексхумация на тялото на легендарния банков обирждия Джон Дилинджър ще бъде направена през септември. Трупът му ще бъде изровен, за да се установи неговата самоличност. Гангстерът е направен на решето през 1934 г., след като влюбената в него българка Анна Акълиева го предава. До ден днешен се носят легенди за истината около смъртта му.