Рекордно ниска безработица отчетоха в Добрич

https://www.24chasa.bg/region/article/7270613 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Рекордно ниска безработица отчита Бюрото по труда в Добрич - съобщи директорът Жанета Белчева. 5,8 % е безработицата за 2018 година на територията на област Добрич, което е с 1,3 пункта по-малко от 2017 година, когато се отчитат 7,1%.

Най-значителен е спадът при лицата с трайна регистрация от 12 месеца. Продължително безработните са с 621 лица по-малко спрямо края на предходната година, а относителният им дял се свива на 7,4%. „27 към момента са трайно безработните за четирите общини Добрич, Добричка, Крушари и Балчик, които обслужва Бюрото по труда-Добрич” – добави тя.

Ниската безработица е нож с две остриета, коментира Белчева, като изрази тревога, че не могат да подадат ресурс за работодателите. В този смисъл работят по две направления - активиране на неактивните на пазара на труда и привличане на пенсионери за определен вид работа. „704 души, които не са търсели работа, не са били нито учащи се, нито заети, са били активирани. 115 пенсионери са привлечени да работят”- съобщи още Белчева. Тя изтъкна, че добрата работа се дължи на привличане на психолог и кейс мениджър към екипите за срещи с безработни и работодатели. Досега по –ниска безработица през годините не сме имали, допълва Белчева, като цифрите за 2018 година сочат, че 10 910 лица са включени в мероприятия за професионално ориентиране и мотивиране за активно отношение към пазара на труда. Особено трудно се намират работници за туризма. В края на март ще се проведе традиционната трудова борса и с нея е свързана надеждата за подсигуряване на бранша – коментира още Белчева.