230 хил. лева получи Община Павликени за ремонт на селско читалище

https://www.24chasa.bg/region/article/7271897 www.24chasa.bg
МС отпусна средства на общинската управа в Павликени за ремонт на читалището СНИМКА: Архив

229 739 лв. получи Община Павликени за ремонтно-възстановителни работи по сградата на читалище „Зора 1881“, с. Стамболово. Решението взе Министерски съвет в едно от последните си заседания за 2018 г., съобщиха от местната администрация.

През последните четири години Общината нееднократно е сигнализирала за състоянието на сградата. През 2014 г. беше внесен проект за укрепване и възстановяване в Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане с искане за одобряване и финансиране на строителните дейности за спасяване на постройката.

Констатирани са улягане на покрива над гримьорните, теч по вътрешните стени на салона и увреждане на голяма част от пода. Част от улуците са паднали. В резултат на продължителните природни въздействия общите ерозийни процеси са нанесли значителни щети по конструкцията на сградата.

С получените средства ще бъде извършен цялостен ремонт. Имотът е публична общинска собственост и е предоставен за безвъзмездно ползване на читалището. В проекта за ремонт са включени всички нужни дейности за възстановяването на сградата – ремонт на покривната конструкция, подмяна на дървената дограма с алуминиева и PVC, нова мазилка, ремонт на стъпалата, настилки с теракот, направа на гипсокартонови тавани и др.