Варненските съветници гласуваха рекорден бюджет за общината

https://www.24chasa.bg/region/article/7272415 www.24chasa.bg

След едночасови дебати Варненският общински съвет прие рекордния бюджет на морската столица за 2019 г. в размер на 497 625 000 лв. Съветниците гласуваха с 36 гласа „за", 7 „против" и 1 „въздържал се".

Бюджетът е рекорден в историята на града и е втори по големина в страната след столицата. Варна ще разполага с близо 104 млн. лева повече спрямо 2018 г., без да има увеличение на местните данъци и такси.

“Бюджет 2019 ще позволи още по-ускореното обновяване на града ни. Наша обща задача е тези близо половин милиард лева да бъдат оползотворени по най-добрия възможен начин, да за може всеки варненец да види ефекта пред своя дом и на своята улица. Само преди няколко години 200 млн. лв. бюджет ни изглеждаха фантастика, непостижима сума. Благодарение на усилията на всички ни Варна вече разполага с половин милиард лева. Тя не е град, който заради политически търкания може да цикли“, коментира след гласуването кметът Иван Портних.

И тази година приоритети остават образованието, утвърждаването на Варна като привлекателна дестинация за целогодишен туризъм, както и привличането на повече средства по европейски програми. В годината, в която Варна е Европейски град на спорта, допълнително финансиране е заделено за спортни събития и изграждане на спортна инфраструктура. Заложената капиталова програма е за 195 млн. лева, от които 86,3 млн. лева са осигурени от европейските програми.

Над една трета от средствата в бюджета, или 35,1%, ще бъдат изразходвани за образование. Парите по това перо възлизат на 142,7 млн. лева. Над 124 млн. лева е бюджетът за жилищно строителство, БКС и опазване на околната среда за 2019 г. Близо 91 млн. лева ще бъдат осигурени от оперативните програми, или с около 11 млн. лева повече в сравнение с миналата година. През тази година ще бъде разширен обхватът на Синята зона и за това общината е отделила 3,8 млн. лева. С двойно повече средства ще разполага Варна за култура и спорт през 2019 г. - 33,2 млн. лева. Бюджет 2019 осигурява повече средства и за здравеопазване. Финансовата рамка е в размер на 21,1 млн. лева. С над 1 млн. лева е увеличен бюджетът за социални дейности и е в размер на 16,8 млн. лева.