В Добрич създават фонд за стимулиране на родители висшисти

https://www.24chasa.bg/region/article/7272693 www.24chasa.bg
СНИМКА: pixabay

Да бъде създаден общински фонд “Стимулиране на родители с висше образование” реши на последното си заседание Общинският съвет на Добрич. Предложението бе внесено от общинските съветници от ВМРО Тихомир Маринов и Пламен Йорданов. То е мотивирано със задълбочаващата се демографска криза и липсата на квалифицирани кадри с висше образование за нуждите на местния бизнес. Младите семейства напускат Добрич, търсейки по-добра алтернатива и стандарт на живот за себе си и своите деца, посочват вносителите. Според тях, подпомагането с еднократна финансова помощ на семейства, в които поне единият родител е висшист, ще помогне за задържането на младите хора в Добрич.

Местният парламент избра временна комисия, която да изработи правилника на новия общински фонд. След това ще бъде направена актуализация на бюджета и ще бъдат заделени исканите за тази година 30 000 лв. Според местни бизнесмени, все повече кадри с висше образование са нужни не само в маркетинга, но и в конкретни производствени дейности.

Това е третият социален фонд, който създава община Добрич. Другите са фонд „Здраве” – за финансово подпомагане на лекари в добричката болница с бюджет от 20 000 лв, и фонд за подпомагане и лечение на двойки с репродуктивни проблеми с бюджет от 15 000 лв.