Лекарка от пловдивска ТЕЛК и посредничка спечелили 161 600 лв. от здрави роми

https://www.24chasa.bg/novini/article/7276923 www.24chasa.bg
Десетки чакат пред кабинетите на ТЕЛК.

Набирали ги в Асеновград и Родопската яка срещу 350 лв. на човек

Д-р Славка Петкова бързо ги освидетелствала, виняла колегите си в расизъм

По какво си приличат задържаните лекари от ТЕЛК в Пловдив, Силистра и Ловеч? Макар и в различни точки на страната, действат по един и същи начин - лесно дават решения за инвалидност на малограмотни здрави хора от малцинствата. Срещу съответно възнаграждение според обвиненията на прокуратурата. А болни, които се нуждаят от освидетелстване, са размотавани и чакат пред лекарските кабинети.

В Силистра и Ловеч (виж карето) скандалите гръмнаха тези дни, докато в Пловдив още преди 10 г. беше разкрита подобна схема. На съд бяха изправени 3-ма лекари и двама посредници. Единият - д-р Валентин Гарабитов, почина по време на процеса, но колежката му

д-р Славка

Петкова получи

присъда от 6 г. и

половина затвор

на първа и втора инстанция. Друга лекарка - Цветанка Огорялкова, се размина с условна присъда, която влезе в сила. А посредниците от Асеновград - бившите съпрузи Милена Куцева и Димитър Ройнов, също получиха условни наказания.

ВКС върна делото на първа инстанция и то започва отначало. Сега прокуратурата преквалифицира обвиненията в по-тежки. Д-р Славка Петкова ще отговаря за подкуп в особено големи размери, което представлява особено тежък случай. Законът предвижда от 10 до 30 г. затвор, глоба до 30 хил. лв. и конфискация на имуществото ѝ. За Куцева и бившия ѝ съпруг е повдигнато обвинение за предлагане на подкуп, където наказанието е до 6 г. затвор и до 5000 лв. глоба.

Д-р Петкова и съучастниците ѝ бяха арестувани през 2011 г. Така пловдивската прокуратура и полиция бяха сред първите в страната в разбиване на порочната схема. Тя е действала от декември 2009 до ноември 2010 г. Но според разследващите нищо чудно да е работила и по-дълго назад във времето.

На този етап обаче събраните доказателства са за година. За този период според обвинението д-р

Славка Петкова

е прибрала

62 200 лв. от

311 пациенти,

а посредничката ѝ Куцева - 63 400 лв. от 317 души. Бившият ѝ съпруг Димитър Ройнов има на сметката си 800 лв. от 4-ма пациенти.

Процесът и на двете инстанции беше засекретен заради използваните СРС. Но според очевидци в залите на съда д-р Петкова е била изключително настъпателна и категорично отричала вина. Тя твърдяла, че помага на хората. От признанията на Милена Куцева обаче е разплетена цялата схема. Били са открити тефтерчета на нея и лекарката, където си водели черно счетоводство - кой пациент кога е освидетелстван и колко е платил.

Всичко тръгва от тогавашните съпрузи Милена и Димитър Ройнови от Асеновград. Те имали фирма, която се занимавала с придвижване на документи до ТЕЛК и НОИ. Жената била моторът в бизнеса с пациенти. Тя ги намирала и им помагала по-бързо да им бъдат придвижени документите в ТЕЛК. За тази услуга вземала 350 лева от човек. Една част оставали за нея, а друга - за лекарите в ТЕЛК.

Милена най-много се сработила с интернистката д-р Славка Петкова от 5-и състав на ТЕЛК в Пловдив. Пращала пациенти и на покойния вече д-р Гарабитов, но те били по-малко.

В схемата имало

и друга лекарка -

д-р Огорялкова

Тя не участвала пряко в подкупите и не получила пари. Само издавала документи на изпратените от Милена пациенти, че са лежали в болници. Повечето от тях са от Асеновград и околните села от Родопската яка.

Според прокуратурата в основната си част били малограмотни. И на повечето в издадените им от ТЕЛК решения пишело, че са с диабет. Сред тях имало напълно здрави. Това установили разследващите, като подложили на допълнително изследване 15 души. При тестовете в УМБАЛ “Св. Георги” се оказало, че половината изобщо нямат такова заболяване. Въпреки че вече са с решение за инвалидност.

Милена Ройнова, впоследствие Куцева, често звъняла на д-р Петкова и д-р Гарабитов, за да ги предупреди, че им е приготвила клиенти. В доста от случаите Петкова светкавично им придвижвала документите към картотеката на ТЕЛК. По този начин им осигурявала бърза писта за явяване пред нейния 5-и състав, в който тя имала решаващата дума.

Интернистката

засилвала

симптоматиката

на някои,

за да получат по-висок процент, а оттам и пенсия. Петкова давала консултации по телефона какво трябва да симулира пациентът.

Разследващите установили конкретен случай с жена, която била с диабет. Но Петкова инструктирала посредничката да я подготви така, че пред комисията да заяви, че в резултат на заболяването е почти сляпа.

Това автоматично ѝ увеличило процента на инвалидност. Останалите лекари от комисията се съмнявали. Някои открито питали защо се дават толкова високи проценти и настоявали за проверка. Д-р Петкова ги упреквала в расизъм, защото били от малцинствата. Двете водили тефтери - по тях разследващите стигнали до пациентите.

Плащанията ставали всеки месец на срещи между Ройнова и Петкова. Или лекарката пътувала до Асеновград, или другата до Пловдив, за да си поделят парите. Прокуратурата не ги е задържала с подкупите, но са документирали разговорите им със СРС. Така се стига да арестите през 2010 г. Славка Петкова съдействала и на мнозина изселници в Турция, които нямат достатъчно стаж в България, да се сдобият с инвалидни пенсии.

Предстои процесът да стартира повторно на 18 февруари в Пловдивския окръжен съд.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина

С маска от собствената си кола излиза бившата депутатка от НДСВ Антония Първанова, видя зоркото око на "България Днес". За да свърши свои делови ангажименти, тя залага на лятна визия. Въпреки критиките, които имаше към мерките заради вируса, Първанова стриктно ги спазва. СНИМКИ: "България

Нищожен шанс да си събере глобите от близо 40 млн. лева заради аферата с "Мини Бобов дол" има държавата, показа проверка на "България Днес". С решение на спецализирания наказателен съд огромните санкции трябва да се платят от бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчеров и ексшефа на държавните мини Пламен Евтимов