Лекарка от пловдивска ТЕЛК и посредничка спечелили 161 600 лв. от здрави роми

https://www.24chasa.bg/novini/article/7276923 www.24chasa.bg
Десетки чакат пред кабинетите на ТЕЛК.

Набирали ги в Асеновград и Родопската яка срещу 350 лв. на човек

Д-р Славка Петкова бързо ги освидетелствала, виняла колегите си в расизъм

По какво си приличат задържаните лекари от ТЕЛК в Пловдив, Силистра и Ловеч? Макар и в различни точки на страната, действат по един и същи начин - лесно дават решения за инвалидност на малограмотни здрави хора от малцинствата. Срещу съответно възнаграждение според обвиненията на прокуратурата. А болни, които се нуждаят от освидетелстване, са размотавани и чакат пред лекарските кабинети.

В Силистра и Ловеч (виж карето) скандалите гръмнаха тези дни, докато в Пловдив още преди 10 г. беше разкрита подобна схема. На съд бяха изправени 3-ма лекари и двама посредници. Единият - д-р Валентин Гарабитов, почина по време на процеса, но колежката му

д-р Славка

Петкова получи

присъда от 6 г. и

половина затвор

на първа и втора инстанция. Друга лекарка - Цветанка Огорялкова, се размина с условна присъда, която влезе в сила. А посредниците от Асеновград - бившите съпрузи Милена Куцева и Димитър Ройнов, също получиха условни наказания.

ВКС върна делото на първа инстанция и то започва отначало. Сега прокуратурата преквалифицира обвиненията в по-тежки. Д-р Славка Петкова ще отговаря за подкуп в особено големи размери, което представлява особено тежък случай. Законът предвижда от 10 до 30 г. затвор, глоба до 30 хил. лв. и конфискация на имуществото ѝ. За Куцева и бившия ѝ съпруг е повдигнато обвинение за предлагане на подкуп, където наказанието е до 6 г. затвор и до 5000 лв. глоба.

Д-р Петкова и съучастниците ѝ бяха арестувани през 2011 г. Така пловдивската прокуратура и полиция бяха сред първите в страната в разбиване на порочната схема. Тя е действала от декември 2009 до ноември 2010 г. Но според разследващите нищо чудно да е работила и по-дълго назад във времето.

На този етап обаче събраните доказателства са за година. За този период според обвинението д-р

Славка Петкова

е прибрала

62 200 лв. от

311 пациенти,

а посредничката ѝ Куцева - 63 400 лв. от 317 души. Бившият ѝ съпруг Димитър Ройнов има на сметката си 800 лв. от 4-ма пациенти.

Процесът и на двете инстанции беше засекретен заради използваните СРС. Но според очевидци в залите на съда д-р Петкова е била изключително настъпателна и категорично отричала вина. Тя твърдяла, че помага на хората. От признанията на Милена Куцева обаче е разплетена цялата схема. Били са открити тефтерчета на нея и лекарката, където си водели черно счетоводство - кой пациент кога е освидетелстван и колко е платил.

Всичко тръгва от тогавашните съпрузи Милена и Димитър Ройнови от Асеновград. Те имали фирма, която се занимавала с придвижване на документи до ТЕЛК и НОИ. Жената била моторът в бизнеса с пациенти. Тя ги намирала и им помагала по-бързо да им бъдат придвижени документите в ТЕЛК. За тази услуга вземала 350 лева от човек. Една част оставали за нея, а друга - за лекарите в ТЕЛК.

Милена най-много се сработила с интернистката д-р Славка Петкова от 5-и състав на ТЕЛК в Пловдив. Пращала пациенти и на покойния вече д-р Гарабитов, но те били по-малко.

В схемата имало

и друга лекарка -

д-р Огорялкова

Тя не участвала пряко в подкупите и не получила пари. Само издавала документи на изпратените от Милена пациенти, че са лежали в болници. Повечето от тях са от Асеновград и околните села от Родопската яка.

Според прокуратурата в основната си част били малограмотни. И на повечето в издадените им от ТЕЛК решения пишело, че са с диабет. Сред тях имало напълно здрави. Това установили разследващите, като подложили на допълнително изследване 15 души. При тестовете в УМБАЛ “Св. Георги” се оказало, че половината изобщо нямат такова заболяване. Въпреки че вече са с решение за инвалидност.

Милена Ройнова, впоследствие Куцева, често звъняла на д-р Петкова и д-р Гарабитов, за да ги предупреди, че им е приготвила клиенти. В доста от случаите Петкова светкавично им придвижвала документите към картотеката на ТЕЛК. По този начин им осигурявала бърза писта за явяване пред нейния 5-и състав, в който тя имала решаващата дума.

Интернистката

засилвала

симптоматиката

на някои,

за да получат по-висок процент, а оттам и пенсия. Петкова давала консултации по телефона какво трябва да симулира пациентът.

Разследващите установили конкретен случай с жена, която била с диабет. Но Петкова инструктирала посредничката да я подготви така, че пред комисията да заяви, че в резултат на заболяването е почти сляпа.

Това автоматично ѝ увеличило процента на инвалидност. Останалите лекари от комисията се съмнявали. Някои открито питали защо се дават толкова високи проценти и настоявали за проверка. Д-р Петкова ги упреквала в расизъм, защото били от малцинствата. Двете водили тефтери - по тях разследващите стигнали до пациентите.

Плащанията ставали всеки месец на срещи между Ройнова и Петкова. Или лекарката пътувала до Асеновград, или другата до Пловдив, за да си поделят парите. Прокуратурата не ги е задържала с подкупите, но са документирали разговорите им със СРС. Така се стига да арестите през 2010 г. Славка Петкова съдействала и на мнозина изселници в Турция, които нямат достатъчно стаж в България, да се сдобият с инвалидни пенсии.

Предстои процесът да стартира повторно на 18 февруари в Пловдивския окръжен съд.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Баскетболната легенда Шакил О'Нийл продава имението си в Лос Анджелис. Домът на спортиста може да бъде закупен за "скромните" 1,9 млн. паунда. Къщата разполага с пет спални, басейн, киносалон, джакузи и специална стая за винената колекция на баскетболиста. О'Нийл закупи имението преди година. Тогава плати за къщата и градината 1,4 млн. паунда

Нападателят на "Барселона" Антоан Гризман (28) може да напусне клуба, съобщава каталунският вестник "Спорт". Френският национал не се чувствал щастлив в "Барселона" и е готов да си тръгне след края на сезона, твърди изданието. Въпреки спекулациите относно бъдещето му на "Камп Ноу" Гризу се закани, че ще даде всичко от себе си в тренировките

Психоложките Лилия Стефанова и Кети Вандова са използвали основно групова терапия в националния отбор. Преди това те са имали индивидуални разговори с всеки един от играчите. Двете психоложки бяха въвлечени в сексскандал от Николета Лозанова. Плеймейтката нарочи терапевтките, че са прекалено секси и ходят много разголени по време на лагери с