Правителството ще отпусне средства за ново читалище в Скребатно

https://www.24chasa.bg/region/article/7293132 www.24chasa.bg
Изгорялото читалище в Скребатно. СНИМКА: Антоанета Маскръчка

Правителството ще осигури средства за възстановяването на сградата на читалището в гърменското с. Скребатно, която изгоря вечерта на 8 срещу 9 януари, съобщи областният управител на Благоевград Бисер Михайлов. При голям пожар през нощта бе унищожена сградата, в която се помещаваха кметството, читалището, пенсионерският клуб и ресторант.

 Общината трябва да попълни информационна форма за настъпило събитие. Тази форма ще бъде изпратена до областния управител, който пък ще у придвижи до Междуведомствената комисия за подпомагане и възстановяване към МС. На терена има и частна собственост, като собствениците са заявили готовност също да се включат в изграждането на нова сграда.

Очакванията са тя да бъде възстановена до 1 ноември тази година - Денят на народните будители. 

Днес в селото беше организирано мероприятие по повод 100-годишнината на читалището,  а основните искания на хората бяха за неговото възстановяване.

"Хората, които имат собственост, заявиха желание да участват със средства. Проведохме разговори с тях да обединим усилия – и държавата, и хората, за да се възстанови читалището заедно с библиотеката", допълни областният Михайлов. Общинският кмет на Гърмен Минка Капитанова е обещала бързо да изпрати нужната информационна форма, за да тръгне процедурата. Все още не е ясно колко ще струва строежът на новата сграда, това ще зависи от проекта.

Кампанията за набиране на книги за възстановяване на библиотеката е успешна. Вече има осигурени над 5000 тома, които се съхраняват в местния музей.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Скромна на вид 51-годишна пловдивчанка се оказа сред най-издирваните жени в Европа. В рамките на няколко години Радина Жечева успява да прибере спестяванията на десетки хора от цялата страна. Докато прокуратурата се накани да реагира, измамничката си плюе на петите и няма как да излежи 5-годишната си присъда

С условни присъди се разминаха шестима граничари, обвинени, че са прибирали подкупи, за да пропускат безпрепятствено камиони и автобуси през ГКПП Малко Търново. Като виновни за участие в престъпна банда за взимане на рушвети са признати Кирил Костов, Благой Димитров, Сергей Атанасов, Петко Грудов, Георги Ташев и Денис Юсеин

Невърнат дълг на сръбския кримитип Дарко Таминджич е най-вероятната причина за разстрела на столичния бизнесмен Любомир Пенев. В това са убедени хора, близки до разследването на кървавата трагедия от далечната 1999 г. Както повечето поръчкови покушения в годините на прехода и това до ден днешен не е разкрито