Съдът в Смолян отложи дело за проповядване на религиозна омраза

https://www.24chasa.bg/region/article/7293887 www.24chasa.bg
Снимки: Авторът

Нароченото за днес в Районния съд в Смолян дело за проповядване на дискриминация и омраза на основа етническа и религиозна принадлежност бе отложено. Обвиняем по делото е Ефрем Моллов, автор но книгата "Има ли бъдеще Велика Булгария или защо бе скрита историята на помаците?" Моллов, който е в Норавгия и адвокатите вму не се явиха в залата. Делото можеше да се гледа по съкратена процедура, но Моллов трябваше лично да даде съгласието си, но сега ще се гледа по общия ред с разпит на свидетели в зала. Според юристи така ще се проточи във времето.

В обвинителния акт се посочва, че Ефрем Моллов е проповядвал омраза , основана на етническа принадлежност, използвайки обидни, дискриминационни думи и изрази спрямо българите, нечислящи се към измисления от него "помашки етнос".

Чрез книгата си проповядвал омраза основана на религиозна основа, като е апелирал за поведение противоречащо на християнската традиция и канон, използвал обидни, враждебни, дискриминационни, дехуманизирагщи слова спрямо български християни и насаждане на исторически неправдоподобии тези за преследване, унижения, терор, насилие, насилствено асимилиране, геноцид спрямо българи мюсюлмани от страна на българи християни, като по този начин е могъл да възбуди омраза от и към българи изповядващи християнска религия и българи последователи на исляма - престъпление по чл. 164, ал. 1от НК.

Преди делото група от ВМРО и сдружение "Родопски хйдути" направиха бдение пред съда. Сред тях бе и депутатът Александър Сиди. "Този човек се ползва с особена дързост и цинизъм и няма уважение към българския съд, институцции и българската държава.Отлагането на делото е гавра и подигравка с българската държава, много се надявам да бъде доведен принудително, защото това следва ако не се яви днес", каза депутатът.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Репликата "Има Господ" стана един от мотивите на съда да отстрани от поста му шефа на НОИ в Силистра Милен Пенчев! Думите са изречени от съпругата на Пенчев - Силвия, майка на поп звездата Тита. Религиозната констатация е отправена от Силвия към служителката Костадинка Андонова на работното й място в края на март и е чута от други чиновници.

Иван Бандаловски се прояви като прилежен гражданин, събирайки грижливо в найлоново пликче отпадъците си и изхвърляйки ги в контейнер, видя "България Днес". Облечен спортно и с повдигнат крачол, вероятно за да се вижда по-ясно една от татуировките на крака му, футболистът чинно отиде до кофата за смет.

Бившият нападател на "Барселона" и "Челси" Самуел Ето'О често попада в светлината на прожекторите. Не само с виртуозните си изпълнения на терена, но и с бурния си личен живот. Камерунецът, който в момента играе за "Катарски спортен клуб", ще се завърне в Испания днес. Причината не е никак приятна за него.