РЗИ: Некачествена, но годна за пиене вода, в 6 населени места в Търговищко

https://www.24chasa.bg/region/article/7318109 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Некачествена, но годна за пиене вода, в шест населени места в област Търговище констатира след проверки Регионалната здравна инспекция /РЗИ/. Водата, предназначена за питейно-битови цели, не отговоря на Наредбата за качеството, коментира за БТА Весела Маринкова, началникът отдел "Държавен здравен контрол".

В Манастирца и Черковна водата е имала вкус на хлорни препарати и мирис неприемлив за потребителя. Причината е неправилно обеззаразяване и предозиране на хлора.

В село Пролаз водата не отговаря по показател "Колиформи", при стойност и допуск на показателя 0/100 KOE/ml, резултат от изпитването 26/100 KOE/ml. В този случай пробата е взета по време на авария, имало е застой на водата, на което се дължи и високата стойност, коментира Маринкова. Открити са и "Ешерихия коли" - резултат от изпитването е 8/100 KOE/ml , при стойност и допуск на показателя - 0/100 KOE/ml,.

В други три села Мировец, Пресяк и Буйново водата не отговаря на показател "Нитрати". Според специалистите от здравната инспекция районът е известен с по-високото съдържание на нитрати. Населението е уведомено и е добре да преварява водата преди употреба. Регионът е под постоянни наблюдения, които установяват, че няма заболявания, причинени от това.

Нитратите могат да повлияят зле на родилки, бебета и на хора, предразположени към стомашно-чревни заболявания, допълниха от РЗИ.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Млади художници използваха хубавото време днес преди обед за да потърсят вдъхновение за своите творби в центъра на София около църквата "Св.

Притежаваният от Ветко Арабаджиев хотел "Пампорово" в едноименният курорт е запечатан напълно легално от НАП. Това става ясно от решение на Административен съд – Пловдив, от миналата седмица. Повод за произнасянето на магистратите е жалба от управляващата хотела фирма "Виктория туристик", която е част от туристическата империя на обвинения в

Сладко, сладко си похапва отец Дионисий в столична сладкарница. Архимандритът реши да поглези душата и тялото си със сочен десерт, видяха папараците на "България Днес". Духовното лице дори махна калимявката си от уважение към храната. След като се облажи с вкусния сладкиш, Дионисий се наслади на следобедното си кафе и продължи да движи църковните