РЗИ: Некачествена, но годна за пиене вода, в 6 населени места в Търговищко

https://www.24chasa.bg/region/article/7318109 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Некачествена, но годна за пиене вода, в шест населени места в област Търговище констатира след проверки Регионалната здравна инспекция /РЗИ/. Водата, предназначена за питейно-битови цели, не отговоря на Наредбата за качеството, коментира за БТА Весела Маринкова, началникът отдел "Държавен здравен контрол".

В Манастирца и Черковна водата е имала вкус на хлорни препарати и мирис неприемлив за потребителя. Причината е неправилно обеззаразяване и предозиране на хлора.

В село Пролаз водата не отговаря по показател "Колиформи", при стойност и допуск на показателя 0/100 KOE/ml, резултат от изпитването 26/100 KOE/ml. В този случай пробата е взета по време на авария, имало е застой на водата, на което се дължи и високата стойност, коментира Маринкова. Открити са и "Ешерихия коли" - резултат от изпитването е 8/100 KOE/ml , при стойност и допуск на показателя - 0/100 KOE/ml,.

В други три села Мировец, Пресяк и Буйново водата не отговаря на показател "Нитрати". Според специалистите от здравната инспекция районът е известен с по-високото съдържание на нитрати. Населението е уведомено и е добре да преварява водата преди употреба. Регионът е под постоянни наблюдения, които установяват, че няма заболявания, причинени от това.

Нитратите могат да повлияят зле на родилки, бебета и на хора, предразположени към стомашно-чревни заболявания, допълниха от РЗИ.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Пребитият служител на "Левски" Цветан Вълчев е получавал заплахи отдавна, научи "България Днес". Те са били отправени от определена фенска групировка заради работата му в клуба. Първите подобни атаки към него са отпреди повече от година и половина, когато собственик беше Спас Русев. В основата са продажбата на рекламни продукти на "Левски".

С присъда заради неизпълнен договор се е уредила фирма на героя от ъндърграунда Димитър Вучев-Демби, показа проверка на "България Днес". С решение на Пловдивския районен съд Демби се задължава да изплати принудително 5398,09 лева главница заедно с натрупаните лихви и съдебни разноски за още над хиляда лева на местно транспортно дружество.

Ексхумация на тялото на легендарния банков обирждия Джон Дилинджър ще бъде направена през септември. Трупът му ще бъде изровен, за да се установи неговата самоличност. Гангстерът е направен на решето през 1934 г., след като влюбената в него българка Анна Акълиева го предава. До ден днешен се носят легенди за истината около смъртта му.