Предотвратен е палеж на ГПУ Видин, който е щял да вдигне във въздуха целия град

https://www.24chasa.bg/novini/article/7329194 www.24chasa.bg
Иван Гешев Снимка: Архив

Полицията и прокуратурата са предотвратили палеж на граничното полицейско управление в град Видин, който е бил по замисъл толкова голям, че е щял доведе до огромен пожар в града.

Това стана ясно от изявление на зам.-главния прокурор Иван Гешев и главния секретар на МВР Ивайло Иванов.

Миналия вторник криминалистите получили сведение, че във Видин и в Монтана се готви нещо. Те разположили секретни постове на много места.

Един от тях бил и край граничното полицейско управление.

През нощта във вторник срещу сряда двама души, които не са родом от Видин, се опитали да проникнат в управлението. Възпряло ги единствено това, че вероятно са разпознали секретния пост и избягали. По-късно били заловени.

На мястото, на което се опитвали да проникнат, е имало 10-тонна цистерна. В района имало и други нефтопродукти, а срещу управлението - бензиностанция.

Именно заради това, ако е бил реализиран палежът, градът е щял да гори цяла седмица, посочи зам.-главният прокурор.

В автомобила на двамата задържани са открити 8 туби с бензин, към тях било прикрепено пликче със запалително вещество, а отделно били намерени спринцовки с друго вещество, което трябвало да се инжектира в пликчето. Бензинът в комбинация с двете вещества се превръща във взривоопасна смес.

Двамата са задържани с постоянна мярка на райония съд във Видин, а в четвъртък предстои делото да се гледа на втора инстанция. 

В края на миналата година била запалена колата на разследващ полицай от граничното управление. Бил направен и опит да бъде подпален апартамента му, но тогава бандитите объркали жилището му, съобщи Ивайло Иванов.

Именно това станало повод главният прокурор Сотир Цацаров да възложи на заместника му Иван Гешев анализ на случващото се, по който работили и от националната полиция.

В 14 часа във Видин окръжният прокурор ще даде повече подробности за предотварения палеж.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На свобода е пуснат 20-годишният компютърен специалист Кристиян Бойков, обвинен за хакването на данни от системата на НАП. Ден след ареста му Софийската градска прокуратура реши да пусне младежа срещу подписка и да го освободи незабавно от следствения арест на "Г.М. Димитров". Разследващите са събрали допълнителни доказателства по делото,

Министерски съвет е най-доброто място за вдъхновение за карикатуриста Чавдар Николов. Майсторът на рисуваната сатира бе изловен от топпапараците на "България Днес" да обикаля около властовите сгради на бул. "Дондуков", нарамил торбичка с най-ценното си - материали за шаржове. Николов очевидно е готов, щом види някой управник,

Мая Манолова дъх не може да си поеме от работа. Омбудсманът проведе сериозен разговор по телефона, след което забърза крачка явно за важна делова среща. Макар динамичното си всекидневие, Мановола поддържа стилен външен вид, като се започне от фризурата й, минава през бутикова чанта и завършва с обувките й.