Община Крушари - с втори проект за античната крепост Залдапа

https://www.24chasa.bg/region/article/7348641 www.24chasa.bg
Снимка Авторката

Община Крушари внесе в Министерството на културата втори проект за дейности по консервация и реставрация на Епископска базилика №3, крипти в базилики №3 и №4 и епископска резиденция, намиращи се в античната крепост „Залдапа”, разположена между селата Добрин и Абрит – съобщиха оттам.

Античната крепост „Залдапа” е обявена за групова археологическа недвижима културна ценност с категория „национално значение” със заповед на министъра на културата през 2015 г. С решение на Министерския съвет от 2016 г. обектът е предоставен на община Крушари за безвъзмездно управление за срок от 10 години.

Новият проект на общината е естествено продължение на вече над пет години проучвателни дейности на крепостта. В експертните дейности по разкриване на античния град са ангажирани български, канадски и френски археолози, студенти от България и Канада.

През 2018 г. отново по проект бе изградена защитна покривна конструкция, която да предпази и ограничи влиянието на атмосферните условия върху направените до момента разкопки.

В новият проект, чиято стойност надхвърля 340 000 лв., са включени дейности, свързани с консервация и реставрация на основите на епископската базилика, консервационни надзиждания и реставрационни изграждания, които освен опазване на оригиналните зидарии и моделиране на силуетите, ще позволят контролиран достъп на посетителите до атрактивните артефакти.

Социализираният обект ще привлече нови туристи, още повече, че проекта е тематично, идейно и концептуално обвързан с изградения лапидарум в общинския център Крушари, в който са изложени интересни артефакти от Залдапа, както и изработения макет на цялата крепост.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Група "Акага" може да е неразделна в музиката, но ремонта всеки си го прави сам. Топпапараците на "България Днес" изловиха тромпетиста на бандата Иво Казасов да обикаля из магазините за домашни потреби и ремонтни дейности заедно с половинката си. Въпреки че бе на пазар за освежаване на дома си, тромпетистът се бе барнал в типичния си рокерски стил

Д-р Петър Берон крачи умислен, а вятърът развява мъдрата му брада, видя "България Днес". Изтъкнатият учен се бе отправил към Природонаучния музей, чийто директор дълги години бе, стиснал здраво неизменната си чанта, пълна с трудове. Берон толкова много се бе вглъбил, най-вероятно в живота на буболечките, които са обект на изследванията му,

С веро и мастика са заличавали следите си обирджиите, ошушкали около половин милион от варненски офиси! За ударите са изправени пред Темида сочените за изпечени люлински касоразбивачи Петър Стоянов-Президента, Бисер Иванов, Бранимир Стоянов-Брано и Александър Василев - Саше Кюстендилеца и ортакът им от морската столица Боян Тодоров-Буйката,