Община Крушари - с втори проект за античната крепост Залдапа

https://www.24chasa.bg/region/article/7348641 www.24chasa.bg
Снимка Авторката

Община Крушари внесе в Министерството на културата втори проект за дейности по консервация и реставрация на Епископска базилика №3, крипти в базилики №3 и №4 и епископска резиденция, намиращи се в античната крепост „Залдапа”, разположена между селата Добрин и Абрит – съобщиха оттам.

Античната крепост „Залдапа” е обявена за групова археологическа недвижима културна ценност с категория „национално значение” със заповед на министъра на културата през 2015 г. С решение на Министерския съвет от 2016 г. обектът е предоставен на община Крушари за безвъзмездно управление за срок от 10 години.

Новият проект на общината е естествено продължение на вече над пет години проучвателни дейности на крепостта. В експертните дейности по разкриване на античния град са ангажирани български, канадски и френски археолози, студенти от България и Канада.

През 2018 г. отново по проект бе изградена защитна покривна конструкция, която да предпази и ограничи влиянието на атмосферните условия върху направените до момента разкопки.

В новият проект, чиято стойност надхвърля 340 000 лв., са включени дейности, свързани с консервация и реставрация на основите на епископската базилика, консервационни надзиждания и реставрационни изграждания, които освен опазване на оригиналните зидарии и моделиране на силуетите, ще позволят контролиран достъп на посетителите до атрактивните артефакти.

Социализираният обект ще привлече нови туристи, още повече, че проекта е тематично, идейно и концептуално обвързан с изградения лапидарум в общинския център Крушари, в който са изложени интересни артефакти от Залдапа, както и изработения макет на цялата крепост.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С плаж и майтапи преминаваше лагерът ни, но не и с тренировки! Скандалните разкрития направи пред съда футболист, участвал в уговорени мачове в родната "Б" група! Смелчагата, дръзнал да проговори за далаверите в първенството, е Християн Гачев. Той бе привикан в спецсъда, за да разкаже за шашмите със спортни срещи,

Легенди се носят за съдбата на митичния снайперист Красимир Станчев-Легионера. Версиите са десетки. От предположение, че е станал наемник на грузинската мафия, до слух, че е убит и трупът му е положен в безименен гроб в полите на Витоша. Вече 15 години родната полиция издирва Легионера по подозрение,

Вдовицата на Георги Илиев-Главния Мая тихомълком се е отървала от скандалния хотел „Дюн“ в курорта Слънчев бряг, показа проверка на "България Днес". Сделката е част от трансформацията на страховитата в миналото групировка ВИС-2. Тя стартира преди около две години с мащабно закриване на фирми и разпродажба на имоти,