Реставраторът: 100 хил. лв. гълтат петте антични колони на площада в Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/7362398 www.24chasa.bg
Арх. Румяна Пройкова (вляво), реставраторът Никола Стоянов и археологът Елена Кесякова огледаха обекта СНИМКА: Радко Паунов

По-рано от есента няма да станат, категоричен е специалистът

Между 10 и 20 хиляди лева излиза реставрацията на всяка от петте антични колони, които ще красят площада на Пловдив. Това заяви специалистът Никола Стоянов, на когото е поверена работата. Кметът Иван Тотев обяви в петък, че начинанието ще глътне 300 000 лева, като всяка колона струвала 60 000.

Над 40 г. Стоянов се занимава с възстановяване на древни останки. Негово дело е колонадата на Одеона, както и направата на античното ниво на форума в Августа Траяна (Стара Загора).

"Не гранитът, а ароматът на древност ще направят площада на Пловдив уникален", категорична е арх. Румяна Пройкова, автор на проекта. Той вече е одобрен от Института за паметници на културата, обяви Тотев.

Пройкова, Стоянов и археологът Елена Кесякова огледаха всеки детайл от западната страна на Римския форум, който ще бъде интегриран в съвременния площад по неповторим начин. Според тях реставрацията ще отнеме месеци и ще стане факт през есента. В същото време кметът Иван Тотев държи да е по-скоро.

"Това е бавна и фина работа. Не е строителна дейност, а по-скоро скулптурна, изисква умения като на часовникар. Трябва да се сглобят всички фрагменти, които са на парчета, и да бъдат експонирани по най-добрия начин", разсъждава арх. Пройкова.

Колонадата със запазените два капитела в коринтски стил ще се издигне върху носещата стена, наречена стилобат, която е отлично съхранена. На изток от нея започва ареата (откритата част на античния площад - б.а.). Тя ще бъде застлана с останките от древния бял мрамор, а там, където не достига, ще се запълни със същия, но съвременен материал. Това означава, че ще трябва да се прави допълнителна покупка. Досега реконструкцията на площада набъбна на 18 млн. лева с ДДС.

До самите западни пропилеи (входа - б.а.) е останала антична тоалетна, наречена латрина. Представлява канал, които е отивал в общата канализация, а отделно е идвала вода, която е измивала WC-то. "Ще експонираме трасето на една от главните антични улици с посока север-юг. Находките от проучванията пък ще бъдат наредени под новата подпорна стена, която е с бетонови блокчета. По нея ще има пълзяща растителност", разказа Пройкова. Преходът от съвременното ниво към античното, което достига до 6 м дълбочина, ще става чрез стъпала и седалки от южната и северната страна на обекта. Идеята е археологическата композиция да бъде експонирана в зелена среда.

"Ще отнеме месеци. До лятото е невъзможно да стане", категорични са специалистите.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Актьорът Тончо Токмакчиев е баш дядо, видяха топпапараците на "България Днес". Дъщерята на комика Таня, която живее със семейството си в Испания, се е прибрала за малко в България. По този повод щастливият кукувец гордо разходи 11-месечния си внук в столицата. Компания му правеха жена му и дъщеря му,

Проблеми с киберсигурността и хакерските атаки изпитва Светия Синод, установи проверка на "България Днес". В момента един от официалните сайтове на митрополитите рекламира епилация на краката на китайски език, а друг предлага почивка в Румъния на английски. От своя страна ръководството на Софийската епархия предупреди за измами свързани с

Не успя да подкрепи каузата за промени в закона Ще нарежа убиеца на Криси с бръснарско ножче, заканва се баба Милка на протест за справедливо наказание Влошено здраве спря майката на зверски изнасилените и убити сестри Росица и Христина Белнейски да се включи в протест срещу намаляване на присъдите на жестоките престъпници срещу самопризнания.