Жалба брани 1 декар до ул. "Фердинандова" в Бургас от застрояване

https://www.24chasa.bg/region/article/7366378 www.24chasa.bg
Ул. "Фердинандова", гр. Бургас СНИМКА: Google Street View

Общинският съвет в Бургас реши да запази зелената част в края на търговската улица "Фердинандова" и не разреши застрояването й с жилищни кооперации. Това бе поискано от собствениците на реституирани имоти с изменение на ПУП-ПРЗ за жк. "Възраждане" и частично на уличната регулация, но внесената от общината докладна бе отхвърлена с 9 гласа "за", 9 "против" и 24 "въздържали се" .

Според Живко Табаков от ДБГ с отказа общинският съвет пресякъл в зародиш един бургаски "Фердинандова гейт".

"Фердинандова" е една от най-главните улици в Бургас и с годините ще става все по-натоварена. Затапването винаги е било голяма пречка за бизнеса. Има внесена жалба от 68 души, които искат в края си улицата да остане зелена площ. Стимулът е много голям за инвеститорите, но трябва да се се замислим и за желанието на гражданите", заяви Табаков. И добави, че "Фердинандова" може да се свържи с бул. "Мария Луиза", какъвто план е имало навремето. Освен това трябвало да се помисли и за паркирането във "Възраждане", който е най-гъстонаселеният квартал на Бургас.

По думите на главния архитект Веселина Илиева се разбра, че общината няма нищо против застрояването, тъй като инвестиционните намерения се вписват в зададените за района параметри.

Става въпрос за възстановени на собственици два имата на обща площ от 1 декар с влезли в сила съдебни решения от 2000 г., които вече са вписани в кадастралния регистър.

"Не може от трибуната да раздаваме правосъдие могат или не могат хората да строят. Те са си в правото, а наше право е да приемем или отхвърлим техните предложения. Но трябва да се потърси друго решение по тази докладна. Има съдебни процедури, които дават възможност на страните да намерят изход. Това е територия за жилищно застрояване, но в същото време заинтересована страна се явяват и другите собственици, които желаят зелени площи", заяви председателят на групата на ГЕРБ Димитър Людиев.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Опита да направи образованието ни игра и забавление, става най-младият професор Иво АНГЕЛОВ На 87-годишна възраст в неделя издъхна бележитият ни математик, политик и дипломат Благовест Сендов. За мнозина той беше познат като председател на Народното събрание в смутните времена от 1995 до 1997 г., но най-големите му успехи идват в научната сфера

Рибите ми помогнаха да се издигна в съдийството, казва кумът на Камата - Атанас Узунов Футболната легенда Христо Стоичков е станал специалист в улова на шарани в Америка. Това разкри неговият кум - бившият футболен съдия Атанас Узунов, който тези дни отпразнува своя имен ден. 64-годишният топрефер е общински съветник в Пловдив

Символът на културното министерство през 2013 г. - ексминистър Владо Пенев и секссимволът на родния театър Захари Бахаров са неразделни. Двамата въпреки разликата в годините са близки приятели и отново бяха засечени рамо до рамо до Народния театър от топпапараците на "България Днес". Веселата компания дори се запъти на обяд след репетиции