Жалба брани 1 декар до ул. "Фердинандова" в Бургас от застрояване

https://www.24chasa.bg/region/article/7366378 www.24chasa.bg
Ул. "Фердинандова", гр. Бургас СНИМКА: Google Street View

Общинският съвет в Бургас реши да запази зелената част в края на търговската улица "Фердинандова" и не разреши застрояването й с жилищни кооперации. Това бе поискано от собствениците на реституирани имоти с изменение на ПУП-ПРЗ за жк. "Възраждане" и частично на уличната регулация, но внесената от общината докладна бе отхвърлена с 9 гласа "за", 9 "против" и 24 "въздържали се" .

Според Живко Табаков от ДБГ с отказа общинският съвет пресякъл в зародиш един бургаски "Фердинандова гейт".

"Фердинандова" е една от най-главните улици в Бургас и с годините ще става все по-натоварена. Затапването винаги е било голяма пречка за бизнеса. Има внесена жалба от 68 души, които искат в края си улицата да остане зелена площ. Стимулът е много голям за инвеститорите, но трябва да се се замислим и за желанието на гражданите", заяви Табаков. И добави, че "Фердинандова" може да се свържи с бул. "Мария Луиза", какъвто план е имало навремето. Освен това трябвало да се помисли и за паркирането във "Възраждане", който е най-гъстонаселеният квартал на Бургас.

По думите на главния архитект Веселина Илиева се разбра, че общината няма нищо против застрояването, тъй като инвестиционните намерения се вписват в зададените за района параметри.

Става въпрос за възстановени на собственици два имата на обща площ от 1 декар с влезли в сила съдебни решения от 2000 г., които вече са вписани в кадастралния регистър.

"Не може от трибуната да раздаваме правосъдие могат или не могат хората да строят. Те са си в правото, а наше право е да приемем или отхвърлим техните предложения. Но трябва да се потърси друго решение по тази докладна. Има съдебни процедури, които дават възможност на страните да намерят изход. Това е територия за жилищно застрояване, но в същото време заинтересована страна се явяват и другите собственици, които желаят зелени площи", заяви председателят на групата на ГЕРБ Димитър Людиев.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Синът на покойния израелски президент и Нобелов лауреат за мир Шимон Перес Хеми представи книгата му "Няма място за малки мечти" в Националната библиотека в София. Хеми дойде в България специално за представянето на световния бестселър на баща си, който се издава на български от КК "Труд". "Баща ми казваше на всички деца да не слушат родителите и

Богаташко рали в центъра на София събра очите на минувачи, видя "България Днес". Братя Диневи с техните охранители, бившият заместник-външен министър Милен Керемедчиев с фамозния "Астън Мартин" и Крум Дончев с "Порше" бяха сред участниците в зрелищната надпревара, в която не липсваха и знойни моделки по секси облекло.

Не са много хората, които могат да познаят Васил Иванов-Лучано. Небезизвестният бивш министър на спорта видимо се е посъстарил и прегърбил, видя "България Днес". Макар и елегантно облечен и с кърпичка в джоба на сакото, някогашният министър не прилича на себе си. На 8 юни Лучано чукна 55 години.