Врачанско село каза “не” на кариера за глауконит

https://www.24chasa.bg/region/article/7401528 www.24chasa.bg
Смимка: Архив на автора

При 87% избирателна активност 33-ма жители на врачанското с. Мало Пещене са отговорили с „не“ на въпроса да бъде ли предоставена концесия за добив на глауконит. Само един жител е отговорил на въпроса с „да“. Това стана ясно от решението на ОИК във Враца за местния референдум в селото.

34 от 39 имащи право на глас са гласували на референдума в село Мало Пещене до края на вота снощи. Жителите на селото решаваха дали да бъде предоставена концесия за добив на глауконит в региона.

Предложението за създаването на кариера за добив на глауконит в района бе по проект на фирма "БН - консулт инжениринг", която се занимава с търсене и проучване на полезни изкопаеми.

Глауконитът имат различни приложения, но са особено ценен е като естествени минерални торове за интензивно биоземеделие. Находището край двете врачански село обхваща над 600 дка. Според поисканата от фирмата концесия за срок от 35 години добивът ще бъде по открит способ, но без използването на взривни материали.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

Терористи ли финансират подобни конференции?, питат антифашисти Мощен сблъсък между националисти и антифашисти бележи най-мащабното събитие в последните години - конференция на крайните патриоти от цяла Европа утре вечер в София, на който ще бъде създаден общ съюз. Мястото на събитието се пази в тайна за последно,

Пожари разрушават Зографския и Хилендарския в Атон Иво АНГЕЛОВ Пожар унищожи голяма част от катедралата "Нотр Дам" в Париж в началото на Страстната седмица. Колкото и ужасяващи да бяха кадрите от огнената стихия, това не е първият подобен инцидент. От червените езици на огъня през вековете страдат и български манастири светини.