Кметът д-р Камбитов: Готови сме да върнем по-високите платени данъци за второ жилище

https://www.24chasa.bg/region/article/7402828 www.24chasa.bg
Кметът д-р Атанас Камбитов.

Община Благоевград има готовност веднага да върне платените от граждани по-високи данъци за жилищни имоти, които не са им основно жилище. Това каза днес на пресконференция кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов. Възстановяването на сумите обаче може да се случи, ако решението на Конституционния съд, което отмени този данък, влезе в сила със задна дата.

"Това решение в момента няма сила с обратно действие, т.е. на хората, които до момента са си платили по-високия данък, сумата не може да бъде възстановена. Ако обаче Законодателят реши и върне с обратна дата решението, тогава ние имаме готовността да възстановим парите. Ще направя предложение до Народното събрание за такава възможност, за да има справедливост. Вече съм провел разговори в тази посока с депутати", уточни кметът Камбитов.

Той припомни, че до април община Благоевград е спазвала Закона, след като общинският съвет прие най-минималната възможна ставка върху жилищните имоти, които не са основно жилище на гражданите. В момента Общинска администрация преизчислява какви данъци е трябвало да се платят по старите ставки, за да се знае точната разлика. Става въпрос за по-малко от 100 000 лева, което няма да рефлектира сериозно върху бюджета на общината.

Над 37 млн. лева пък е стойността на проектите, които се изпълняват в града по ОП "Региони в растеж 2014-2020". По ОП "Околна среда" те възлизат на над 48 млн. лева. 

Сред обектите, по които в момента се работи са 172-те социалните жилища. В момента те се дооборудват. В тази връзка той поясни, че се подготвят сериозни промени в Наредбата за настаняване в общинските жилища. "Не може хора, които не изпълняват задълженията си, децата им не посещават училище, ползват социални помощи, да получават и жилища. Разбира се, няма да допуснем дискриминационни елементи. Заедно с трите сгради, които завършваме в момента, в Благоевград ще има близо 800 общински жилища. Това е сериозен фонд, с какъвто разполагат малко общини в България. Смятам че изпълняваме социалния си ангажимент", каза кметът Камбитов.

За проекта "Образователна инфраструктура", той подчерта, че в момента се извършват ремонтни дейности в сградата на Национална хуманитарна гимназия. За V СУ "Георги Измирлиев" също има сключен договор и избран изпълнител. Там работата ще стартира всеки момент. За III ОУ "Димитър Талев" втора поредна процедура няма избран изпълнител. Ако се наложи ще се премине към пряко договаряне, така че да се спазят сроковете. Най-същественият проблем е съчетаването на строителните дейности с учебния процес. Именно затова кметът е разпоредил на изпълнителите да извършат дейности, които няма да пречат на учениците и учителите, а след като излязат във ваканция, ще започне усилена работа. В този проект е и преизграждане на ДГ "Вечерница". Срокът за приключване на дейностите по "Образователна инфраструктура"е 19 февруари 2020 година.

Кметът обяви, че утре ще бъдат открити два обекта - ремонтираната улица "Марица" и изградените велоалеи.

От началото на месец април се работи по втори етап от проекта за видеонаблюдение в Благоевград. "Камери се поставят в централната градска част и на по-важните пътни артерии. Водим разговори с ръководството на ОД на МВР за осигуряването на необходимите щатни бройки и на помещение, в което ще бъде разположен центърът за наблюдение", допълни д-р Камбитов.

По време на първия етап по изграждането на цялостно видеонаблюдение бяха обхванати районите край детските градини и училищата, които бяха приоритет за общинското ръководство.

Видеонаблюдението ще бъде реализирано на три етапа, а целта е да бъде постигната по-голяма сигурност за жителите и гостите на града. Системата за видеонаблюдение отговаря на най-високите изисквания. Тя е с максимален брой функции и има възможност за проследяване на регистрационни номера, които ще се снемат при нарушение или ПТП, както и възможност за управление в кризисни ситуации.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

След доцент Деси Бакърджиева става професор Лили АНГЕЛОВА снимки: Пламен КОДРОВ Над 200 симпатични и пищящи фенки на Наум Шопов-младши дойдоха на прожекцията на сериала "Откраднат живот" в столично кино, видя "България Днес". "По-полека, една след друга", радваха се фотографите на интереса, който предизвика синът на Христо Шопов

Служители на почистващите фирми в София миха вчера булеварди и улици. Общо 788 дка улици са измити за първите два месеца на годината в София. По-топлата зима позволява общината да предприеме подобни действия, които са част от мерките за по-чист въздух. През януари машинно са измити 406 дка улици, а до 17 февруари - още 382 дка

Той може да е озвучавал най-известния скъперник на света - Ебенизър Скрудж, но не пести пари да празнува щедро с приятели рождения си ден. С тези мисли как да прекара празника си навръх 3 март топпапараците на "България Днес" изловиха театралната звезда Георги Новаков. Дългогодишният глас зад кадър се разхождаше умислен по улиците и умуваше как да