Красимир Вълчев: Детските градини са най-важни за децата, чийто майчин език не е български

https://www.24chasa.bg/region/article/7402904 www.24chasa.bg
Министър Красимир Вълчев СНИМКА: Архив

Детските градини са много важна част от образователната система - може би те са най-важните публични институции, заедно с училищата, за социално-икономическото ни развитие, за националната сигурност. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, който откри в Русе дванайсетата национална научна конференция за предучилищно образование "Водим бъдещето за ръка", информира БТА.

По думите му детската градина е най-важна и за тези деца, чийто майчин език не е българският и които по-трудно се интегрират в системата на образованието.

"Ранното им обхващане в детска градина е предпоставка те да учат повече време, да придобият професионални умения", каза Вълчев.

Той посочи, че биологията на образованието е такава, че в периода между три и седем години се формират и нервни връзки, и интелигентност, която след това не може да бъде компенсирана.

"Почти всички изследвания показват, че най-високата норма на обществена възвръщаемост е в системата на предучилищното образование. Ние не можем да я видим, защото тя е затрупана от училището, от висшето образование, защото образованието е неосезаем и неизмерим продукт, резултатът от него е дългосрочен, неоценим. От друга страна, е всепроникващ. Това е най-сигурната база ние да инвестираме в предучилищно образование", каза министърът.

Според него се разчитало много на възпитателната функция на детските градини и на училищата, защото имало дефицити, които само с усиления труд на учителите, подкрепени от държавата, могат да бъде преодолени.

По време на откриването на конференцията кметът на Русе Пламен Стоилов заяви, че ако не водим децата си в първите най-важни години от тяхното развитие, ако се изпусне предучилищното образование, след това битката е почти изгубена.

Според него, ако има пукнатини в семейството и там не се работи добре с децата, трудната задача остава да бъде свършена от учителите, с пълната подкрепа на общинската администрация. Кметът даде и примери с вандалски прояви от деца, някои от тях дори поощрявани от техните родители.

В националната конференция участват повече от 250 учители и директори на детски градини от страната.

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев се е срещнал днес с академичното ръководство на Русенския университет. Той е дал висока оценка за управлението на висшето училище, съобщават от учебното заведение в крайдунавския град.

Министър Вълчев е поздравил университета за неговия иновативен и предприемачески профил. Адмирирал и инициативата за подаване на проектно предложение "Лига на европейски университети за креативно образование, иновативни изследвания и регионално развитие (EULeaD)", на което висшето училище е координатор.

Министърът е бил удостоен и с почетен плакет на Русенския университет от ректора чл.-кор. проф. Христо Белоев.

От своя страна Белоев е представил висшето училище в две основни направления - неговата регионална значимост в областта на образованието и перспективите му за развитие чрез иновации и дигитално образование.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Аверът на сина на Йоско Костинбродския - Иван Йосифов, влиза в пандиза, научи "България Днес"! Петко Стоянов-Пендака е спряган като един от тарторите на банда за наркоразпространение и опити за покушения над магистрати заедно с Малък Йоско. Преди броени дни Пендака призна вината си и сключи сделка със спецпрокуратурата да лежи 4 години в панделата.

Световният и олимпийски шампион по вдигане на тежести Гълъбин Боевски изплува от нелегалност, за да даде показания по делото за бардака в столичния хотел "Шератон", научи "България Днес"! Процесът се точи на втора инстанция, след като на първа аверите на Боевски бяха оправдани. Неясно защо спецпрокуратурата нито обвини Боевски за вертепа,

Зрелищна възстановка на въоръжени комити, които слизат от планината, за да обявят свободата на Банско, а банскалии ги посрещат с народно веселие и цветя, беше акцентът на третия фестивален ден на Национален фестивал за народно творчество „Фолкорна магия“. Впечатляващата демонстрация беше дело на самодейците към НЧ „Никола Вапцаров 1894“ и