Правителството предлага да се открие медицински факултет към университет „Проф. д-р Асен Златаров“ в Бургас

https://www.24chasa.bg/region/article/7406535 www.24chasa.bg
Медицинският факултет в Бургас разполага с необходимита база за обучение. Снимка: Авторът

Правителството даде днес "зелена светлина" за откриването на медицински факултет в Бургас в присъствието на кмета Димитър Николов. Министерският съвет предлага на парламента да гласува създаването му към Университета "Проф. д-р Асен Златаров" въз основа на положителна оценка от Националната агенция за оценяване и акредитация.

Проектът предвижда в новото основно звено да се обучават студенти по специалността от регулираните професии "Медицина". Обучението ще се осъществява в съответствие с изискванията на Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалностите "Медицина" и "Дентална медицина" за придобиване на степен "магистър". Университетът разполага с необходимата материално-техническа база за качествен образователен и научноизследователски процес, който ще се води от 54 преподаватели, разпределени в 9 катедри.

В Медицинския факултет на университета ще се подготвят лекари за нуждите на спешната медицинска помощ, доболничната и болничната, диспансери, центрове за опазване на общественото здраве, научноизследователски институти и служби по трудова медицина.

"Това е регионална кауза, която инициирахме преди повече от 8 години. Тя бе подкрепена от всички партии. Много хора, които са свързани с медицината и висшето образование, участваха в дългогодишната борба да изведем нещата до щастлив край. Вярвам, че депутатите ще вземат единственото правилно решение, за да може в Бургас да започнем реалната подготовка за първия прием на студенти в новия ни Медицински факултет", каза кметът Димитър Николов.

Досега държавният университет "Проф. Асен Златаров" в Бургас имаше само факултет по здравни грижи за обучение на студенти в бакалавърска степен по специалностите помощник-фармацевт, рехабилитация, акушерки и медицински сестри.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Не са много хората, които могат да познаят Васил Иванов-Лучано. Небезизвестният бивш министър на спорта видимо се е посъстарил и прегърбил, видя "България Днес". Макар и елегантно облечен и с кърпичка в джоба на сакото, някогашният министър не прилича на себе си. На 8 юни Лучано чукна 55 години.

Нова двойка футболист-манекенка се вля в редиците на българския хайлайф. Младежкият национал и футболист на "Болоня" Калоян Кръстев отскоро гушка едно от новите водещи лица на модна агенция "Визаж". Бившият играч на "Славия" е гадже с красивата Мария Димитрова. Тя е сред новите лица в агенцията на Жени Калканджиева.

Заместник-председателят на Народното събрание Нигяр Джафер влиза във форма за лятото, видяха папараците на "България Днес". Депутатката тича усилено в столичен парк, за да поддържа форма. Макар да спря поглед на чипса и царевицата на пара, Джафер не се изкуши и продължи с тренировката