Правителството предлага да се открие медицински факултет към университет „Проф. д-р Асен Златаров“ в Бургас

https://www.24chasa.bg/region/article/7406535 www.24chasa.bg
Медицинският факултет в Бургас разполага с необходимита база за обучение. Снимка: Авторът

Правителството даде днес "зелена светлина" за откриването на медицински факултет в Бургас в присъствието на кмета Димитър Николов. Министерският съвет предлага на парламента да гласува създаването му към Университета "Проф. д-р Асен Златаров" въз основа на положителна оценка от Националната агенция за оценяване и акредитация.

Проектът предвижда в новото основно звено да се обучават студенти по специалността от регулираните професии "Медицина". Обучението ще се осъществява в съответствие с изискванията на Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалностите "Медицина" и "Дентална медицина" за придобиване на степен "магистър". Университетът разполага с необходимата материално-техническа база за качествен образователен и научноизследователски процес, който ще се води от 54 преподаватели, разпределени в 9 катедри.

В Медицинския факултет на университета ще се подготвят лекари за нуждите на спешната медицинска помощ, доболничната и болничната, диспансери, центрове за опазване на общественото здраве, научноизследователски институти и служби по трудова медицина.

"Това е регионална кауза, която инициирахме преди повече от 8 години. Тя бе подкрепена от всички партии. Много хора, които са свързани с медицината и висшето образование, участваха в дългогодишната борба да изведем нещата до щастлив край. Вярвам, че депутатите ще вземат единственото правилно решение, за да може в Бургас да започнем реалната подготовка за първия прием на студенти в новия ни Медицински факултет", каза кметът Димитър Николов.

Досега държавният университет "Проф. Асен Златаров" в Бургас имаше само факултет по здравни грижи за обучение на студенти в бакалавърска степен по специалностите помощник-фармацевт, рехабилитация, акушерки и медицински сестри.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

*** Събрал шефът на фирмата състава и им съобщил, че секретарката е бременна. Тъй като тя била палава, всички навели виновно глави. Тогава извикали бай Иван портиера. - Бай Иване, ти имал ли си нещо общо със секретарката? - попитал деликатно шефа. -Ама моля ви се, на мойте години... - Хайде сега й съобщи, че е уволнена. *** Зима е.

Голям интерес към автомобилен салон София 2019 отчитат вносителите на автомобили в България от всички марки. По време на изложението тази година могат да се видят голям брой премиерни за българския пазар модели, което продължава до неделя. Снимки: Пламен

Скромна на вид 51-годишна пловдивчанка се оказа сред най-издирваните жени в Европа. В рамките на няколко години Радина Жечева успява да прибере спестяванията на десетки хора от цялата страна. Докато прокуратурата се накани да реагира, измамничката си плюе на петите и няма как да излежи 5-годишната си присъда