Жителите на три села край Пазарджик искат закриването на военен полигон

https://www.24chasa.bg/region/article/7408601 www.24chasa.bg

Жителите на пазарджишките села Црънча, Дебращица и Паталеница започнаха събирането на подписка с искане за закриването на намиращият се в близост до селищата военен полигон. В специална декларация, която ще бъде изпратена до всички ръководни институции в държавата, се изброяват основните причини за искането.

Документът е подготвен от Обществения съвет на село Црънча, селото от което военния полигон се намира само на около 200 метра, съобщи председателят на съвета и бивш областен управител на Пазарджик Трендафил Величков. В декларацията се акцентира, че взривове и стрелбите на полигона тормозят постоянно жителите на селата, разтърсват жилищните сгради и унищожават дограмата им.

Отделно от това, от химическите вещества, отделящи се от взривните материали при детонация, многократно се е увеличило замърсяването на въздуха, почвата и растителността, което застрашава здравето на хората в района. Изтъква се също, че полигонът се намира в ловен район в самото подножие на Родопите, което нарушава екологичното равновесие, като дивечът в района е прогонен, а пчелните семейства измират. Заради военните учения е немислимо и развитието на туризма. След събирането на подписката в трите села, заедно с подготвената декларация, те ще бъдат изпратени до ръководителите на държавните институции, съобщи още Трендафил Величков.

Военният полигон до село Црънча е създаден преди повече от 50г. за нуждите на военните подразделения, дислоцирани в Пазарджик, които отдавна не съществуват. В момента полигонът се използва за обучение, тренировки и учения от Специалните сили на армията.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гледачите в столичния зоопарк вземат дезинфекциращ душ преди влизане при прасетата. Мярката е заради разпространяващата се африканска чума на територията на нашата страна. Въпреки че заразата все още не е достигнала Софийско, в зоологическата градина вземат мерки, за да опазят здравето на животните.

Дениз и Елица са секси морските патрули на "България Днес" Снимки: Ивайло ПЕТРОВ www.ivaylopetrovphotography.eu Черната и русата! Не една, а две горещи спасителки на плажа бдят за спокойствието на народа. И особено за мъжката част. Дениз Хайрула и Елица Младенова са секси морските патрули на "България Днес",

10 лева броят фетишисти, за да си купят носени и непрани дамски гащи. Ароматният бизнес набира популярност в платформите за онлайн търговия, а скандалните обяви зачестяват през последните месеци. "Гащичките ми са напоени със соковете ми и са с неустоимо възбуждащ аромат", гласи една от най-провокативните реклами,