Велико Търново се побратими с Нахчъван в Азербайджан

https://www.24chasa.bg/region/article/7409294 www.24chasa.bg
Договорът за побратимяване бе подписан във Велико Търново

Кметът Даниел Панов и посланик Наргиз Гурбанова подписаха споразумението

Велико Търново и Нахчъван /Азербайджан/ вече са побратимени градове. Споразумението за двустранно партньорство бе подписано от кмета на историческата и духовна българска столица Даниел Панов и от посланика на Азербайджан Наргиз Гурбанова, съобщиха от местната администрация. В центъра на старопрестолния град е подредена и изложба, представяща чуждестранната държава и културно-историческото й наследство. Експозицията бе открита от заместник-кмета Ганчо Карабаджаков и посланик Гурбанова.

Кметът Даниел Панов припомни, че разговорите между Велико Търново и Нахчъван започват през 2014 година. „Вярвам, че побратимяването ще е ползотворно и ще доведе до разширяване на добрите ни двустранни отношения с Азербайджан и с посолството. Нахчъван е древен град, с богата история и култура, но и с много развита икономика и търговия“, посочи Даниел Панов. Той припомни, че с подкрепата на посолството на Азербайджан и на фондация „Гейдар Алиев“ славната крепост Трапезица вече е архитектурно-музеен резерват и туристически обект. „За поколения великотърновци това бе мечта. Благодаря специално на Наргиз Гурбанова, защото с работата си тя доказва, че е добър приятел и посланик на Велико Търново, на българската история и култура“, каза още Даниел Панов.

Наргиз Гурбанова поздрави всички великотърновци за официалното признаване на града за историческа и духовна столица на България. „За нас и за фондация „Гейдар Алиев“ това също е голяма гордост. Ние сме много горди, защото именно от Велико Търново започна най-съвременният етап в разширяването на отношенията между България и Азербайджан“, каза Наргиз Гурбанова. Тя посочи още, че побратимяването между старопрестолния град и Нахчъван кореспондира с добрите връзки на междудържавно ниво.

„За мен, за екипа ми и семейството ми Велико Търново е специален град. Винаги, когато ме помолят да организирам екскурзии или туристически маршрут, дестинациите в България са така подбрани, че да включват вашия град“, подчерта Наргиз Гурбанова. Тя припомни също, че от година между София и Баку пътува нискотарифна авиолиния, което е предпоставка за увеличаване на туристопотока между двете държави, включително и към Велико Търново.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На сестрите от клана Кардашиян-Дженър не им върви с баскетболистите. Кендъл Дженър стана поредната, която си навлече любовно разочарование с високо момче. Моделката се раздели с Бен Симънс. Красавицата и баскетболистът на "Филаделфия Севънти Сиксърс" бяха заедно около година. Краят на връзката им изненада всички зад океана.

Разпитът на Кико завършил, преди да е започнал Машина на времето откриха разследващи по мегаделото срещу сочените за топавтоджамбази Яро, Кико, Лъвицата и компания! Следователи са успели да върнат времето назад, като са записали, че разпитът на един от подсъдимите е завършил близо час преди да е започнал.

Данъци и такси не са най-приятното нещо, за което да се дават пари, а Камен Воденичаров си намери чудесно оправдание, за да не плаща! Щом видя огромните опашки пред районното кметство, актьорът направи обратен и се върна в новата си кола. Преди време апаши задигнаха возилото на тв водещия и той бе принуден да се сдобие с ново.