Сенната хрема често води до непоносимост към сурови плодове и зеленчуци

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7409435 www.24chasa.bg
Д-р Мария Иванова

Това е кръстосана алергия на един и същи белтък, който се съдържа в полените и сурови плодове

Сълзящи очи, течащ нос, кихане, кашляне - за страдащите от сенна хрема тези симптоми са в пика си. Има обаче и други прояви, съпътстващи пролетната алергия, а именно - подуване и изтръпване на устните, сърбежи, афти, дразнене в гърлото, дори оток и зачервяване на лицето.

Всички те могат да бъдат прояви на орален алергичен синдром, познат още като полено-хранителен синдром. Той се предизвиква от консумация на някои плодове, зеленчуци и ядки, сред които ябълка, праскова, банан, целина, магданоз и др. Причината е, че те съдържат белтък, подобен на този на полените от дървета, треви и цветя, затова и основно хората с пролетна алергия биват засегнати от оралния алергичен синдром.

“Това е кръстосана алергична реакция, при която един и същи белтък/протеин се съдържа в полените на дървета, треви и плевели и съответно в даден плод, зеленчук или ядка. Имунната система обаче не може да различи кой е източникът на този белтък, а щом попадне в организма, реагира почти мигновено, в рамките на около 15 минути, и затова проявите са в областта на устните, езика, устната кухина и гърлото”, обяснява д-р Мария Иванова, алерголог в алергологичното отделение към Клиниката по спешна токсикология на Военномедицинска академия.

“Това е сравнително нов синдром. За него започва да се говори през 90-те години на миналия век. Според някои автори

в Западна Европа той

засяга вече около

30% от населението

У нас подобна статистика не се води, но на фона на нарастващия брой хора с полинози, не са малко тези, развиващи и орален алергичен синдром.

Статистиката от 1956 г. сочи, че 7% от населението в България страда от някаква алергия. В края на 90-те години на ХХ в. процентите са вече 16. Сега се говори за 35% от българското население. От новото време след прехода обаче сериозна статистика няма”, казва д-р Иванова.

Оралният алергичен синдром се проявява предимно при консумация на необработени (сурови) зеленчуци и плодове.

При топлинната обработка на по-голяма част от плодовете и зеленчуците белтъкът, който предизвиква алергичната реакция, се разпада и това позволява те да бъдат консумирани. Ябълката например лекарите съветват да се обелва, попарва и след това да се хапва. Целината, както и ядките обаче съдържат множество алергени и не всички се разпадат при недостатъчна топлинна обработка, затова с всяка отделна храна трябва да се внимава, но повечето от тях стават допустими, след като бъдат сготвени.

Хората, алергични към треви, могат да проявят реакция към домати, а понякога дори и към мед. Тези с алергия към брези пък, често реагират с оток или подуване на устните от ябълки, круши, праскови, череши и дори женшен, а според някои автори и от фъстъци. Кръстосана реакция със зелени подправки като магданоз, както и с целина се получава и при алергия към пелин. (Пълен списък виж в графиката по-долу).

Възможно е да се развие дори алергия към прашеца на житните растения, като тогава очакваните реакции са към бобови растения и фъстъци.

“При алергиите към бреза и житни растения, които са едни от най-честите у нас, наред с тази към треви, може да се получи кръстосана реакция и към соя, а тя се съдържа навсякъде. Такива хора трябва много да внимават и с медикаменти и добавки, съдържащи женшен”, допълва алергологът.

Тя обръща внимание и на друг силен алерген, който не е характерен за Европа, но навлиза все по-бързо и у нас - амброзията. 

“Амброзията не е характерен плевел за Европа, а съдържа много силен алерген, с който европейците се срещат едва през последните десетилетия. По тази причина хората в Европа са “девствени” към него и често проявяват алергии, които пък правят възможни реакции след консумация на пъпеш, диня, тиквички и краставици например”, казва д-р Иванова.

Тя обръща внимание и на друга

често срещана

алергия - тази към

шоколад

“В немалко случаи, проблемът с алергиите към шоколад идва от ядките в него. Дори в млечния шоколад има следи от тях, тъй като производителите добавят паста от ядки при направата му. Фъстъците и лешниците пък съдържат белтък, подобен на този в разпространените полени и хората с алергии към тях често не могат да консумират сладкото изкушение, защото се получава понякога много тежка алергична реакция”, казва алергологът.

Друг често срещан проблем е алергията към латекс. Тъй като той се произвежда от каучук, съответно в него се съдържа растителен белтък и алергичните към него хора дават реакция към банани, авокадо и други екзотични плодове.

Основен симптом при оралния алергичен синдром е сърбеж на небцето и устните, след консумация на определен плод, зеленчук или ядка. Останалите включват подуване на небцето, устните и езика, дразнене в гърлото, хиперсаливация (отделяне на по-голямо количество слюнка) и секреция от носа, очите, кашлица, а понякога и задух. При по-чувствителните пациенти могат да се появят и гадене, повръщане, разстройство.

Тези симптоми често

се бъркат с вирусна

инфекция

или се търси някакъв замърсител в консумираните плодове и зеленчуци.

Въпреки че оралният алергичен синдром (ОАС) е вид хранителна алергия, една от съществените разлики между тях е, че синдромът е лечим, тъй като основният проблем е поленовата алергия. ОАС се повлиява много добре от имунотерапията, която предизвика революция в лечението на алергиите. При нея алергията се третира, като на пациента се “вкарват” алергени в организма при установени норми. Целта е той да свикне постепенно с тях, така че да се намали рискът от сериозни последствия при евентуален контакт със съответен алерген. Терапията продължава между 3 и 5 години, обяснява д-р Иванова.

За разлика от пролетните алергии, които са сезонни, симптомите на ОАС могат да се проявят и в друго време. Тя може да се развие както с появата на полинозата, така и на по-късен етап. В периода на цъфтежа обаче симптомите се засилват и обострят, което силно намалява качеството на живот на тези хора. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Пребитият служител на "Левски" Цветан Вълчев е получавал заплахи отдавна, научи "България Днес". Те са били отправени от определена фенска групировка заради работата му в клуба. Първите подобни атаки към него са отпреди повече от година и половина, когато собственик беше Спас Русев. В основата са продажбата на рекламни продукти на "Левски".

С присъда заради неизпълнен договор се е уредила фирма на героя от ъндърграунда Димитър Вучев-Демби, показа проверка на "България Днес". С решение на Пловдивския районен съд Демби се задължава да изплати принудително 5398,09 лева главница заедно с натрупаните лихви и съдебни разноски за още над хиляда лева на местно транспортно дружество.

Ексхумация на тялото на легендарния банков обирждия Джон Дилинджър ще бъде направена през септември. Трупът му ще бъде изровен, за да се установи неговата самоличност. Гангстерът е направен на решето през 1934 г., след като влюбената в него българка Анна Акълиева го предава. До ден днешен се носят легенди за истината около смъртта му.