Родопско село с гурбетчии шофьори е с положителен прираст, класните стаи са малко

https://www.24chasa.bg/region/article/7410999 www.24chasa.bg
Село Касъка Снимка: Уикипедия

Родопското село Касъка, десетки жители на което работят като гурбетчии шофьори из Европа, отбелязва положителен прираст, каза кметът Шабан Хърлов. Положителните демографски данни се потвърждават от разрастването на училището, в което класните стаи вече стават недостатъчни, предаде БТА.

Шофьорите от Касъка работят и при чуждестранни, и при български работодатели, но ангажираните в родни транспортни фирми се опасяват от възможно намаление на заплатите им, ако се приеме пакетът "Мобилност", уточняват от кметството.

Добрите доходи на шофьорите гурбетчии са определящи според кмета Хърлов за относителния социален комфорт в селото и положителния прираст. Населението на Касъка се е увеличило през 2018 г. с 36 жители, новородените деца са 9, а 52 души са се заселили, сочи справка на Териториалното статистическо бюро в Смолян.

За разлика от съседни села, в които на гурбет заминават цели семейства, в Касъка остават жените на шофьорите зад граница и отглеждането на децата не е поверено на баби и дядовци. Шивашки цехове осигуряват работни места за съпругите на мигриралите шофьори, обясняват от кметството. Повече деца се очаква да учат през следващата година в селското училище, в което предстои откриване на нова пристройка с още 5 класни стаи.

Над 80 от мъжете на Касъка изкарват прехраната си из пътищата на Европа, като преобладаваща част са назначени при испански работодатели. Заплащането на ТИР шофьорите от български фирми е с около 20-30 процента по-ниско от колегите им в европейски, твърдят от кметството. Гурбетчиите се прибират при семействата си обикновено два пъти годишно за около месец отпуск.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тя винаги е била неудобна, а търсенето й занимание самотно КОЙ Е ТОЙ Журналистът Павел Владимиров ще бъде водещ на най-новия уеб сериал у нас. "Скритата истина" ще търси отговори на редица обществени проблеми основно чрез скечове и шеги, а първият епизод, който е посветен на убития в катастрофа навръх Великден телевизионен водещ Милен Цветков

Данна стана на 16 г., направи синьо парти Чисто нова песен получи най-малката фолкпевица у нас. Данна беше възнаградена с подаръка за 16-ия си рожден ден, след като принудително беше в тримесечно творческо затишие заради коронавируса. Това е първата й самостоятелна песен, откакто започна да гради кариера. Досега тя имаше няколко дуета

Предлагат кумуване и бой в края на тържеството "Срам те е от твоите роднини, а се налага да се ожениш. Обади ми се, ще ги заместим". Така започва обява в социалните мрежи, която се превърна в хит напоследък. Предприемчива дама Николина Георгиева предлага нестандартната услуга да е гост под наем на сватба срещу заплащане