Съвместни проекти обсъдиха посланикът на палестина и ръководството на ВТУ

https://www.24chasa.bg/region/article/7411479 www.24chasa.bg
Зам.-ректорът доц.Димитър Димитров и посланикът на Палестина д-р Ахмад Ал Мадбух разговаряха за изучаването на арабски във ВТУ

Посланикът на Палестина д-р Ахмад Ал Мадбух и зам.-ректорът по международната дейност на Великотърновския университет доц. д-р Димитър Димитров обсъдиха изучаването на арабски език във Великотърновския университет както и бъдещи съвместни проекти, съобщиха от ректората.

Посещението на Н. Пр. д-р Ахмад Ал Мадбух в Университета е по повод представянето на арабска поезия под надслов „Гласове от съвременната палестинска литература“.

Великотърновският университет „Св. св. Кирил и Методий“ е второто висше училище в България, в което се изучава арабски език, но специалността „Приложна лингвистика с втори чужд език – арабски“ е уникална за страната. Изучаването на арабски език започва през учебната 1992 – 1993 г., когато се открива специалност с изучаване на арабски език като втори чужд език към катедра „Класически и източни езици и култури“. В момента арабски език се предлага като втори чужд в специалността „Приложна лингвистика с два чужди езика – преводачески профил, Приложна лингвистика с английски език и втори чужд език с информационни технологии.“

От направеното по повод акредитацията на специалността проучване сред дипломиралите се и вече професионално реализирани студенти става ясно, че е всеобщо удовлетворението от избора на тази специалност. Всички споделят мнението, че благодарение на владеенето на сравнително рядък език, какъвто е арабският, те са предпочитани кадри на фона на многото преводачи с популярни езици.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Химическата кастрация като наказание за сексуално насилие и педофилия стана обсъждана тема през последните дни. След бруталното убийство и блудство над 7-годишната Кристин от 21-годишния Мартин Трифонов в сливенското село Сотиря от ВМРО предложиха и у нас химическата кастрация да бъде наказание за извергите.

Обезглавена е Пастирката в Русе! Емблематичната статуя, която се намира в Парка на младежта в дунавската столица, е грозно поругана, алармираха пред "България Днес" будни граждани. От монумента са отчупени части, а грозната гледка е факт повече от месец, като досега не са взети мерки за облагородяване на мястото.

Къща от слама и глина е започнал да строи актьорът Фахрадин Фахрадинов. Макар и да звучи като нов прочит на приказката за "Трите прасенца", звездата от сериала "Забранена любов" напълно сериозно е решил да превърне двуетажната постройка край София в свои дом. Макар и непозната, технологията за строеж със сламени бали от години се използва в