Съвместни проекти обсъдиха посланикът на палестина и ръководството на ВТУ

https://www.24chasa.bg/region/article/7411479 www.24chasa.bg
Зам.-ректорът доц.Димитър Димитров и посланикът на Палестина д-р Ахмад Ал Мадбух разговаряха за изучаването на арабски във ВТУ

Посланикът на Палестина д-р Ахмад Ал Мадбух и зам.-ректорът по международната дейност на Великотърновския университет доц. д-р Димитър Димитров обсъдиха изучаването на арабски език във Великотърновския университет както и бъдещи съвместни проекти, съобщиха от ректората.

Посещението на Н. Пр. д-р Ахмад Ал Мадбух в Университета е по повод представянето на арабска поезия под надслов „Гласове от съвременната палестинска литература“.

Великотърновският университет „Св. св. Кирил и Методий“ е второто висше училище в България, в което се изучава арабски език, но специалността „Приложна лингвистика с втори чужд език – арабски“ е уникална за страната. Изучаването на арабски език започва през учебната 1992 – 1993 г., когато се открива специалност с изучаване на арабски език като втори чужд език към катедра „Класически и източни езици и култури“. В момента арабски език се предлага като втори чужд в специалността „Приложна лингвистика с два чужди езика – преводачески профил, Приложна лингвистика с английски език и втори чужд език с информационни технологии.“

От направеното по повод акредитацията на специалността проучване сред дипломиралите се и вече професионално реализирани студенти става ясно, че е всеобщо удовлетворението от избора на тази специалност. Всички споделят мнението, че благодарение на владеенето на сравнително рядък език, какъвто е арабският, те са предпочитани кадри на фона на многото преводачи с популярни езици.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На сестрите от клана Кардашиян-Дженър не им върви с баскетболистите. Кендъл Дженър стана поредната, която си навлече любовно разочарование с високо момче. Моделката се раздели с Бен Симънс. Красавицата и баскетболистът на "Филаделфия Севънти Сиксърс" бяха заедно около година. Краят на връзката им изненада всички зад океана.

Разпитът на Кико завършил, преди да е започнал Машина на времето откриха разследващи по мегаделото срещу сочените за топавтоджамбази Яро, Кико, Лъвицата и компания! Следователи са успели да върнат времето назад, като са записали, че разпитът на един от подсъдимите е завършил близо час преди да е започнал.

Данъци и такси не са най-приятното нещо, за което да се дават пари, а Камен Воденичаров си намери чудесно оправдание, за да не плаща! Щом видя огромните опашки пред районното кметство, актьорът направи обратен и се върна в новата си кола. Преди време апаши задигнаха возилото на тв водещия и той бе принуден да се сдобие с ново.