Най-старата детска градина във Велико Търново е основно ремонтирана

https://www.24chasa.bg/region/article/7415686 www.24chasa.bg
Над 432 000 лв. европари са вложени в обновяването на детската градина СНИМКА: Община Велико Търново

Най-старата детска градина във Велико Търново - „Пролет“, която се намира на метри от Музей „Възраждане и Учредително събрание“ и от крепостта Царевец, е основно ремонтирана. Това е първата основна реконструкция на сградата, която е и паметник на културата, от десетилетия насам. Кметът Даниел Панов уважи церемонията по откриване на детското заведение и преряза лентата заедно с директората Петя Цикалова. Благослов отслужиха отец Славчо и отец Асен, а децата зарадваха всички присъстващи с песни и танци, предадоха от общината.

„Дойде време, 82 години от създаването на тази детска градина, тя да придобие съвременен и европейски вид, който всички сме искали да има. Радвам се, че днес даваме края на проекта за модернизация. Ако сградата не беше дарена през далечната 1952 година от една великотърновка с добро сърце, нямаше как днес да бъдем тук. Благодаря на строителната фирма, на учителите и целия персонал, че дават нужното внимание и всеотдайност на нашите деца“, поздрави кметът Даниел Панов присъстващите. Благодарствени думи отправи и директорката Петя Цикалова.

Фасадата на сградата е укрепена и топлоизолирана, монтирана е нова дограма, подменена е отоплителната инсталация. Обновени са всички вътрешни помещения – общите стаи на децата, спалните, санитарните възли, кухнята и салонът, коридорите, заедно с обзавеждането. Облагороден е и дворът. Дейностите са част от големия проект на Община Велико Търново по ОП „Региони в растеж“ за образователна инфраструктура, по който са модернизирани и основно ремонтирани три училища и детски градини. За ОДЗ „Пролет“ инвестициите надхвърлят 432 000 лева.

Цялата стойност на проекта за шестте учебни институции е близо 8,7 милиона лева, от които 6,7 милиона лева е безвъзмездното финансиране по ОП „Региони в растеж“, 1,2 милиона лева е съфинансирането от републиканския бюджет, а над 805 000 лева е собственото участие на Община Велико Търново.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С присъда заради неизпълнен договор се е уредила фирма на героя от ъндърграунда Димитър Вучев-Демби, показа проверка на "България Днес". С решение на Пловдивския районен съд Демби се задължава да изплати принудително 5398,09 лева главница заедно с натрупаните лихви и съдебни разноски за още над хиляда лева на местно транспортно дружество.

Ексхумация на тялото на легендарния банков обирждия Джон Дилинджър ще бъде направена през септември. Трупът му ще бъде изровен, за да се установи неговата самоличност. Гангстерът е направен на решето през 1934 г., след като влюбената в него българка Анна Акълиева го предава. До ден днешен се носят легенди за истината около смъртта му.

3-годишната Евелин с тежка инфекция и изгаряния Тежка инфекция и изгаряния получава дете след ухапване от комар в Червен бряг, научи "България Днес"! Част от кожата на лявата ръка на малката Евелин почти липсва. Майката на 3-годишното момиченце обвинява лекарите в Червен бряг в некомпетентност. Историята е от началото на месеца.