Преподаватели от ВТУ се обявиха срещу политическата намеса в академичните избори

https://www.24chasa.bg/region/article/7417278 www.24chasa.bg
СНИМКА: Архив

Да се спре политическото вмешателство в изборите за ректор на Великотърновския университет се обявиха 11 университетски преподаватели в нарочна декларация.

"От името на академичната общност на ВТУ"Св.св.Кирил и Методий" категорично възразяваме и протестираме срещу опитите на членове на ВМРО от парламентарната група на Обединени патриоти и техни кандидати в изборите за Европейски парламент за политическа намеса в академичните избори за мандат 2019-2023 г., намерили израз в декларация в Народното събрание. Фейк новини за "терор" и призиви в медиите", се казва в декларацията.

В края на миналата седмица народни представтиели от партията обявиха, че ще искат спешна среща с Борисов и с министъра на образованието по повод проблемите във вуза. 

"Никой досега не е търсил ректорското ръководство на ВТУ за среща с премиера по повод проблемите на университета за ректорските избори на 10 юни, за което призоваха в парламента депутатите от ВМРО". Това заявиха на пресконференция преподавателите от висшето училище.

"Политическа намеса в автономията на университета е недопустима. Използва се трибуната на НС, за да се заклейми ВТУ. Това е безпрецедентен случай", каза зам.-ректорът проф.Стоян Буров.

"Пълен парадокс и пълен политически шантаж от една група", заяви и историкът проф.Милко Палангурски.

Според несъгласните с процесите във ВТУ, е известно кои политически лица окуражават председателството на Студентския съвет да продължи да отказва не само да участва в изборния процес, но и да отхвърли разпореждането на министъра на образованието и науката да се проведат нови избори за студентски представители в Общото събрание.

Университетските преподаватели смятат, че целта на атаката е назначаването на служебен ректор, което ще блокира работата на ВТУ.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Едва два дни изкара извън килията соченият за авер на Митьо Очите - Юмер Мехмед! Малко след като апелативният спецсъд пусна бургазлията под домашен арест с електронна гривна за проследяване, той е изненадан вкъщи по пантофи с нов чифт белезници. Ченгетата заключват Юмер като заподозрян за отглеждане на марихуана

Едра милинка накрак хапна актьорът Ивайло Вълчев, забеляза "България Днес". С къси дънки, които отдалеч изглеждаха като изцапани с вар, и до модерното си возило озвучителят на реклами и сериали блажено се наслади на тестеното изделие. За финал съвестно си изхвърли найлоновата торбичка и с пълен стомах продължи да обикаля по задачи

За сватба се стяга голямата щерка на изчезналия "кокаинов крал" Евелин Банев-Брендо! След като миналото лято се сгоди на острова на звездите - Миконос, сега Александра Банева се готви да мине под венчило със своя избраник. Наследницата дори е раздала поканите за тържеството, доверяват запознати. Кой точно е годеникът и както върви бъдещ съпруг на