Манолова пред протестиращи медици в Стара Загора: Тази агония трябва да спре незабавно (Снимки)

https://www.24chasa.bg/region/article/7419448 www.24chasa.bg
Мая Манолова пред протестиращите медицински специалисти в Стара Загора СНИМКИ: пресцентърът на омбудсмана

По покана на медицинските специалисти от гр. Стара Загора днес омбудсманът Мая Манолова ги подкрепи в протеста им за по-достойни условия на труд и адекватно заплащане в двора на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“, съобщиха от пресцентъра на омбудсмана.

„Израснала съм и съм възпитана в семейство на медицинска сестра. Майка ми има близо 40 години трудов стаж. В началото на протестите тя ми каза да стоя докрай до медицинските сестри, защото техните искания са абсолютно справедливи. Защото, ако нещата не се променят сега, след мизерните заплати ще следват мизерни пенсии и едно унизително отношение към хората, на които ние гражданите поверяваме здравето си, здравето на своите деца, на своите внуци, здравето на своите близки“, каза омбудсманът пред протестиращите сестри.

Тя беше категорична, че ще стои до тях, докато всичките им искания не бъдат изпълнени на 100% и подчерта, че е била редом в протестите с медицинските специалисти в София, Враца, Кюстендил, Бургас, Казанлък и сега е в Стара Загора.

„Сигурна съм, че и гражданите ще застанат до вас, защото без вашият отговорен, висококвалифициран труд, без вашата всеотдайност, професионализъм и грижи, ние сме загубени, ние сме за никъде“ допълни Манолова.

По думите й всички ръководители в здравното министерство и на различните нива в здравеопазването трябва да осъзнаят необходимостта от реформа в здравната система.

„Няма как да стане с 30 млн. лв. или 50 млн. лв. Излизат да протестират медицински сестри, акушерки, рехабилитатори, сестрите в училищното здравеопазване, в детските ясли, излизат лекарите, излизат цели болници, излизат цели съсловия, което означава едно. Има нужда от реформа, има нужда от дългосрочни мерки, от дългосрочни действия. Министърът на здравеопазването трябва да осъзнае, че тази агония не може да продължава, че тя трябва да спре не утре, не някога, а веднага и това е неговият ангажимент“, аргументира се Манолова и допълни, че исканията на медицинските сестри са идеалните опорни точки за тази реформа.

Общественият защитник каза още, че е гневна и се срамува заради всички, които се опитват да заглушат протестите, като притискат квалифицирани специалисти, принудени да работят за по 600 лв.

„Моят опит на омбудсман, на юрист и гражданин, показва, че справедливите каузи, колкото и да изглеждат невъзможни и трудни за осъществяване, винаги успяват. Правото и справедливостта са на ваша страна и съм сигурна, че вие ще успеете“, завърши Манолова.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Австрийски професор направи чудо с мен, вече ходя с токчета Борислав РАДОСЛАВОВ "Вече правя опити да тичам след синовете ми. Играем с тях футбол и федербал. Кракът ми беше счупен и изкривен, претърпях множество операции и живеех във фитнеса заради постоянната рехабилитация. Докато накрая един австрийски професор направи чудо с мен и отново ми

Атанас Стоев дал обет преди 39 години Хиляди левове е дарил на бачковската чудотворна икона на Пресвета Богородица лидерът и основател на оркестър "Канарите" Атанас Стоев! Музикантът дава обет преди четири десетилетия, че всяка година ще свири в Бачково и със събраните средства ще подпомага съхранението на светинята.

ЦСКА-София привлича френски футболист, съобщиха вчера всички спортни информационни агенции, като в първоначалните информации не се съобщаваше името на играча. Единствената информация за него беше, че не е свободен агент и ще бъде закупен от "червените". Футболистът вчера трябваше да мине медицински прегледи и да подпише договора си с ЦСКА-София.