По-малко престъпления, но повече тежки катастрофи в Монтанско за тримесечие

https://www.24chasa.bg/region/article/7419640 www.24chasa.bg

Намаление с 5,4 % на регистрираните криминални престъпления през тримесечието на 2019 г. в сравнение със същия период на 2018 г., отчита ОДМВР Монтана. / 434 престъпления при 459 за 2018 г./. Престъпленията против личността бележат намаление от 40%. / 27 при 45 за 2018 г./. Престъпленията против собствеността са 176 при 219 за предходната година – отчита се намаление с около 19%. Общоопасните престъпления се характеризират с увеличение от 1,3%.

През периода са регистрирани 3 грабежа, при 5 за 2018 г. При кражбите се наблюдава намаление с 26 % / 137 бр. при 186 до март на 2018 г./. 15 са регистрираните измами, при 5 – за същия период на 2018 г. През тримесечието в областта няма умишлени убийства, през 2018 г. е станало едно. Посегателствата спрямо МПС са 2, при 3 – за тримесечието на 2018 г., палежи - 9, при 14 – за 2018 г. При престъпленията, свързани с наркотици, се наблюдава ръст от 18% .

С цел противодействие на конвенционалната престъпност и миграционния натиск съвместни екипи от служители на Зонално жандармерийско управление Монтана и 4-те Районни полицейски управления са провели 76 специализирани полицейски операции през месец март. В акциите са участвали 450 служители на Районни управления и 93 на Зоналното жандармерийско управление. В хода на операциите са съставени 880 акта за административни нарушения, проверени са 2 840 МПС и 3 703 лица, иззети са 12 незаконно притежавани оръжия и боеприпаси и 1 кг акцизни стоки без бандерол. Продължават срещите на мобилните полицейски екипи с населението и общинските представители в малките и отдалечени населените места, при които се получават сигнали за престъпления, нарушения на обществения ред и се установява на обратна връзка за работата на местните полицейски инспектори и държавни институции. Полицейски служители провеждат наблюдения, срещи и превантивни беседи с лицата от криминалния контингент и освободените от местата за лишаване от свобода, като се търсят възможности за превъзпитанието и интеграцията им в обществото чрез трудова ангажираност, осигурена от бюрата по труда и други възможности.

Във връзка с предстоящото опазване на селскостопанската продукция в ОД МВР Монтана са изготвени планове за противодействие на престъпленията в селското стопанство. Предприети са множество превантивни мероприятия по различни направления на дейност. Служители на МВР провеждат срещи със земеделски производители и кооперация за предотвратяване на крабжите на скъпи земеделски препарати и измамите при покупко-продажбите на селскостопанска продукция. През предстоящия туристически сезон униформени служители се срещат с управителите на хотели и места за настаняване на гости с цел установяване на евентуални извършители на терористични актове. В ОД МВР Монтана са изготвени и планове с конкретни мерки за предотвратяване на престъпленията в горското, дивечово и рибно стопанство, като се отчита добро взаимодействие с местните структури на ИАРА и ДГС.

С 10 повече са тежките ПТП в областта и с 26 повече ранените при катастрофи през настоящата година, отчитат от Пътна полиция. Към момента в областта са регистрирани 42 тежки пътнотранспортни произшествия, с 2-ма убити и 63 ранени. / През същия период на 2018 г. тежките катастрофи в областта са 32, с 2-ма убити и 37 ранени./. Най-голям е броят на сблъсъците между движещи се пътни превозни средства – 15 тежки ПТП, с 1 убит и 20 ранени. Следват сблъсъците на МПС в дърво или стълб – 7 тежки ПТП, без загинали, с 8 ранени. Втората жертва на ПТП през годината е загинала при преобръщане на МПС. Движението с несъобразена скорост продължава да води класацията при броя на тежките катастрофи в областта – 22 тежки ПТП, с 1 убит и 38 ранени. При отнемане на предимство са станали 5 тежки ПТП, с 9 ранени, при внезапно навлизане в насрещното платно за движение са станали тежки ПТП, с 1 убит и 1 ранен. Статистиката показва, че пътният травматизъм в област Монтана настъпва предимно в извън населените места - 25 тежки ПТП, с 2-ма загинали и 44 ранени. В населените места са настъпили 17 тежки ПТП, без жертви, пострадали са 19 граждани. От КАТ съобщават, че най-голям е броят на тежките катастрофи, настъпили на второкласните и след тях на третокласните пътища. Значително по-малък еброят на тежките ПТП на първокласния път Е 79 – 3 тежки ПТП, с 2-ма ранени.

Данните съобщиха на брифинг в ОД МВР Монтана н-к група "Оперативен анализ и полицейска статистика" ст. инспектор Петър Петров и н-к сектор "Пътна полиция" гл. инспектор Елвис Иванов.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С присъда заради неизпълнен договор се е уредила фирма на героя от ъндърграунда Димитър Вучев-Демби, показа проверка на "България Днес". С решение на Пловдивския районен съд Демби се задължава да изплати принудително 5398,09 лева главница заедно с натрупаните лихви и съдебни разноски за още над хиляда лева на местно транспортно дружество.

Ексхумация на тялото на легендарния банков обирждия Джон Дилинджър ще бъде направена през септември. Трупът му ще бъде изровен, за да се установи неговата самоличност. Гангстерът е направен на решето през 1934 г., след като влюбената в него българка Анна Акълиева го предава. До ден днешен се носят легенди за истината около смъртта му.

3-годишната Евелин с тежка инфекция и изгаряния Тежка инфекция и изгаряния получава дете след ухапване от комар в Червен бряг, научи "България Днес"! Част от кожата на лявата ръка на малката Евелин почти липсва. Майката на 3-годишното момиченце обвинява лекарите в Червен бряг в некомпетентност. Историята е от началото на месеца.