1298 нарушения са установени от трудовите инспектори за първите три месеца в Добричка област

https://www.24chasa.bg/region/article/7421224 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

През първото тримесечие на 2019 г. дирекция ,,Инспекция по труда” – Добрич, извърши 218 проверки – съобщават оттам..

При проверките са установени общо 1298 нарушения, от които по спазване изискванията за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд в предприятията са 402 , по закрилата на трудовите права на работниците и служителите, уредена в Кодекса на труда- 895, и 1 - по Закон за насърчаване на заетостта.

По постъпили жалби срещу некоректни работодатели са извършени 52 проверки.

За отстраняване на констатираните нарушения са предприети 999 броя принудителни административни мерки. За нарушенията, от които са произтекли вредни последици за работниците и служителите, са съставени 177 броя актове.

По отношение на обхвата на различните икономически дейности е налице запазване на тенденцията за обхващане на възможно най-широк кръг от предприятия.

От началото на февруари 2019 г. стартират традиционните засилени проверки в строителството. Секторът е идентифициран като рисков, както по отношение на безопасността на труда, така и по спазване на трудовото законодателство в областта на трудовите правоотношения – възникването им, работното време и почивките, заплащането на труда и т.н. Видът на обектите, които се подлагат на интензивен контрол са големи строителни обекти, обекти с голям обем изкопни работи, работа на височина, жилищни сгради и др. Интензивните проверки продължават и през второто тримесечие на 2019 г.

Контролът по спазване на трудовото законодателство в дейност „Растениевъдство“ остава приоритет за дирекция „Инспекция по труда”- Добрич. Тази дейност остава рискова както по отношение на възникването на трудовите правоотношения, така и по осигуряването на безопасност и здраве при работа.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Пребитият служител на "Левски" Цветан Вълчев е получавал заплахи отдавна, научи "България Днес". Те са били отправени от определена фенска групировка заради работата му в клуба. Първите подобни атаки към него са отпреди повече от година и половина, когато собственик беше Спас Русев. В основата са продажбата на рекламни продукти на "Левски".

С присъда заради неизпълнен договор се е уредила фирма на героя от ъндърграунда Димитър Вучев-Демби, показа проверка на "България Днес". С решение на Пловдивския районен съд Демби се задължава да изплати принудително 5398,09 лева главница заедно с натрупаните лихви и съдебни разноски за още над хиляда лева на местно транспортно дружество.

Ексхумация на тялото на легендарния банков обирждия Джон Дилинджър ще бъде направена през септември. Трупът му ще бъде изровен, за да се установи неговата самоличност. Гангстерът е направен на решето през 1934 г., след като влюбената в него българка Анна Акълиева го предава. До ден днешен се носят легенди за истината около смъртта му.