Земеделски производител зарази с пестициди водопровод в Генерал Тошево

https://www.24chasa.bg/region/article/7422387 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

320 жители в 200 къщи на квартал „Пастир” в град Ген. Тошево от четвъртък от 15-16 ч. нямат вода. Водопроводът, който ги захранва е бил източен. Сигнал подава кметският навестник на квартала Снежана Станева. При пълнене на кофа, тя видяла, че водата има мирис и се пени. Днес в квартала промиват водопровода и има присъствие на пожарната и полицията.. „Всички хора са предупредени, че не трябва да използват водата” – каза кметът на Ген. Тошево Валентин Димитров.

Водопроводът, който, захранва кваратала е заразен от земеделски производител. В цистерна той си е направил коктейл от препарати за растителна защита, които са попаднали във водопроводната мрежа, тъй като цистерната е била в контакт с нея – казаха осведомени.

„Кварталът остава без вода до второ нареждане” – добави още кметът. Водоноска на „ВиК” от Балчик носи вода.

До седмица най-рано ще има резултат от пробите, каза д-р Светла Ангелова, директор на РЗИ-Добрич. „Изисква се време, защото лабораторните анализи се правят в специализирани лаборатории,каквито в страната има шест. Изследването за пестициди изисква специална апаратура. В четвъртък и петък са взети две проби”– добави тя..

До късно в четвъртък е заседавал кризисният щаб, събран от зам-областния управител Красимир Николов..Най-вероятно арендатор по невнимание е допуснал замърсяването.

„Няма опасност за живота и здравето на хората от квартал „Пастир” и град Ген. Тошево заради замърсената с пестициди вода” - казва инж.Павел Павлов, главен инженер на „ВИК”-Добрич.”Земеделски производител е направил „коктейл“ от препарати за растителна защита, с определен мирис и частици, при всмукване на вода от цистерна, се получава вакуум, защото цистерната е била свързана с питейната вода в мрежата. Спряно е водоподаването и е източена водата прочистват се тръбите“ – дабови той. Вода от Ген.Тошево се доставя за квартал „Пастир” и няма опасност за жителите на града. Паниката е по скоро при живеещите в Ген.Тошево, хората от „Пастир” са на ясно и са адекватни - посочва още Павлов. Отклоненията към къщите в „Пастир” се захранват с чиста питейна вода. На мястото на инцидента са намерени туби на земеделски производител с листен тор и други пестициди, които действително са отровни, но при директна употреба- пояснява инж Павлов. В случая с размесването на вода съотношението е едно към 1000. Няма пострадали хора - уверява той. Същото потвърди и кметът Димитров.

Под надзора на Районната прокуратура в Генерал Тошево са преприети действия по разследването по образувано досъдебно производство, след като на 25 април 2018 г. е било установено, че водата на квартал „Пастир” в Генерал Тошево има специфичен мирис и пяна. Няма пострадали хора и животни.

Водоснабдяването е спряно със заповед на директора на РЗИ в Добрич. Досъдебно призводство се води за евентуално престъпление по непредпазливост, което ангажира вината на всеки, който сложи или примеси опасен за живота или здравето предмет във водопровод, отъдето се черпи вода за пиене.

Установено е, че при доливане на вода в цистерна, съдържаща пестициди, поради ниско налягане на водата се е получило засмукване на течността във водопреносната мрежа.

Незабавните действия по разследването са установили източника на замърсяването на водата с пестициди. Извършен е оглед на местопроизшествието и са иззети веществени доказателства. Действията на няколко институции – ОД на МВР, РЗИ, община Генерал Тошево, ВиК – Добрич се съгласуват с Окръжната прокуратура в Добрич.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гледачите в столичния зоопарк вземат дезинфекциращ душ преди влизане при прасетата. Мярката е заради разпространяващата се африканска чума на територията на нашата страна. Въпреки че заразата все още не е достигнала Софийско, в зоологическата градина вземат мерки, за да опазят здравето на животните.

Дениз и Елица са секси морските патрули на "България Днес" Снимки: Ивайло ПЕТРОВ www.ivaylopetrovphotography.eu Черната и русата! Не една, а две горещи спасителки на плажа бдят за спокойствието на народа. И особено за мъжката част. Дениз Хайрула и Елица Младенова са секси морските патрули на "България Днес",

10 лева броят фетишисти, за да си купят носени и непрани дамски гащи. Ароматният бизнес набира популярност в платформите за онлайн търговия, а скандалните обяви зачестяват през последните месеци. "Гащичките ми са напоени със соковете ми и са с неустоимо възбуждащ аромат", гласи една от най-провокативните реклами,