След паметник, в село Енина замислят и музей на Бай Ганьо

https://www.24chasa.bg/region/article/7425740 www.24chasa.bg
Паметникът на Бай Ганьо в село Енина бе открит през 2015 г. СНИМКА: Ваньо Стоилов

След като през 2015 г. в казанлъшкото село Енина по идея и със спонсорството на бизнесмена и политик Добромир Гущеров откриха паметник на Бай Ганьо, сега замислят да му подредят и музей. 

Този път идеята е на казанлъшкия културтрегер Румен Сомов. Преди 2 години Сомов, чиито корени са от Енина и е далечен родственик на Ганьо Сомов, купи стара къща в селото, в която възнамерява да създаде музея. Причината за интереса на село Енина към Бай Ганьо се крие в това, че местният човек Ганьо Сомов се смята за прототип на Алековия герой. Някои мислят, че Ганьо Сомов е бил търговец на розово масло, но казанлъшкият краевед Генчо Китипов твърди, че всъщност Сомов е бил охрана на българския павилион по време на световното изложение в Чикаго през 1893 г., което посетил писателят Алеко Константинов. Там той се срещнал и разговарял дълго с мъжа от Енина, който след това се превърнал в популярния литературен герой. 

Каквато и да е истината, Румен Сомов, който се изявява успешно като писател, журналист, художник и режисьор, смята, че прототипът е достоен да има свой музей. 

В купената от него къща преди години е имало малка музейна сбирка на парашутиста Димо Астаджов, който е разстрелян през 1942 г. с групата на Цвятко Радойнов. След 1989 г. заради смяната на политическата конюнктура музейната сбирка е закрита. На нейно място ще има експозиция за Ганьо Сомов, чиито портрет е достигнал до наши дни.

Румен Сомов твърди, че разполага с триста различни издания на различни езици, на произведенията на Алеко Константинов "Бай Ганьо" и "До Чикаго и назад", които също ще намерят място в бъдещия музей. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Треньорът на "Черно море" Илиан Илиев призна, че може би е сбъркал при определянето на стартовия състав за гостуването на "Левски" (0:3). "Първият гол беше абсурден, но това е част от футбола. Не се сърдя на момчетата, те се стараха много. Може би и аз сгреших, че направих толкова промени в състава, но това ми е работата - да взимам решения",

Новата пейка на спирката на трамвай номер 7 на бул.България и бул.Гешов предназначена за пътниците е толкова високо монтирана че краката на чакащите висят във

Господи, помилуй грешния и накажи виновния Георги Георгиев - Жоро Гъ*а напирал пиян да стигне до Кръстова гора Бясна гонка с ченгета си спретна икономът на Цветан Василев. Сериозно почерпеният Георги Георгиев, известен с неприличния прякор Жоро Гъ*а, напирал да бъде пуснат с предимство до Кръстова гора,