Водният проблем в Генерал Тошево се изнесе в София

https://www.24chasa.bg/region/article/7454862 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Министър председателят Бойко Борисов и здравният министър Кирил Ананиев са уведомени за проблема със замърсената вода на квартал.”Пастир” в Ген.Тошево – съобщи главният инженер на „ВиК”-Добрич, Павел Павлов, който се е срещнал по негова инициатива със здравния министър заради искането на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/-Добрич, да се докаже, че четири активни вещества на два пестицида са в рамките на нормите.

Според Павлов не е известна лаборатория в международен план, която да обследва точно тези вещества до необходимата точност. „Има много световни лаборатории, но конкретните вещества, които търсим - тебуконазол и протиоконазол под 0,1 микрограм на литър, досега не е открита с подходяща методика за изследване” - каза още главният инженер. „Доказано е без съмнение, че спироксамин е под 0,1 микрограм на литър, за останалите два елемента се знае, че са под 1 микрограм, но колко под един на литър досега лабораторията на „Софийска вода”- фирма „Веолия”,не може да ни отговори”- посочва инж. Павлов. Той каза, че до края на седмицата ще бъде утвърдена методика в лаабораторията, но ще трябва да се носят още едни проби.

С проблема на квартал ”Пастир” е запознат и главният санитарен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. След разговорите с него е отпаднала една точка от исканията на местната РЗИ.

Реално вода в квартал „Пастир” могат да очакват за 24 май. Там живееят 300 жители.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гледачите в столичния зоопарк вземат дезинфекциращ душ преди влизане при прасетата. Мярката е заради разпространяващата се африканска чума на територията на нашата страна. Въпреки че заразата все още не е достигнала Софийско, в зоологическата градина вземат мерки, за да опазят здравето на животните.

Дениз и Елица са секси морските патрули на "България Днес" Снимки: Ивайло ПЕТРОВ www.ivaylopetrovphotography.eu Черната и русата! Не една, а две горещи спасителки на плажа бдят за спокойствието на народа. И особено за мъжката част. Дениз Хайрула и Елица Младенова са секси морските патрули на "България Днес",

10 лева броят фетишисти, за да си купят носени и непрани дамски гащи. Ароматният бизнес набира популярност в платформите за онлайн търговия, а скандалните обяви зачестяват през последните месеци. "Гащичките ми са напоени със соковете ми и са с неустоимо възбуждащ аромат", гласи една от най-провокативните реклами,