Иконописта на два храма върна историята шест века назад в Монтана

https://www.24chasa.bg/region/article/7456503 www.24chasa.bg
СНИМКИ: Авторката

Най-пълното изследване на храмовете, посветени на Свети Николай в Долна и Горна Вереница бе представено в държавен архив Монтана. Негов автор е Катерина Дюлгерова –доктор по изкуствознание. Ръководител на дисертацията е проф.д-р по изкуствознание Елена Попова от БАН. Заедно с нея в представянето се включи и доц. д-р Миглена Прашкова от Великотърновския университет.

Видинският владика Даниил, кметът на Монтана Златко Живков, кметовете на двете села Ивайло Иванов и Веселка Горанова, историци, краеведи, художници и други общественици уважиха събитието.

Проучването на храмовете Свети Николай в двете села е продължило три години. Черквите са с петвековна история и са обявени за национални паметници на културата. Богатството им е в това че проследяват развитието на православието и българското изобразително и строително изкуство на границата между Средновековието и Възраждането.

Интересно е да се отбележи, че Долна Вереница е била едно от най-големите села във Видинския санджак още през ХV век. Най-старият запазен опис на населението в региона в периода 1454 – 1455 година показва, че в Горне Верениче има 100 домакинства и приходи от 14 752 акчета, а Долне Верениче има 197 домакинства и приход от 29 015 акчета. Регистърът е създаден по заповедна султан Мехмед Завоевателя и се съхранява се в Истанбулската градска библиотека. И двете села са част от хасовете на румелийския бейлербей на територията на Видинския санджак. Долна Вереница се равнява по големина с град Видин и го превъзхожда по доходи.

„За нас това изследване е ценно защото то проследява корените на хората които са живели в двете села и поддържането на живия християнски дух, заяви видинския владика Даниил. Това е националната ни памет и е една предпоставка за съхранение и препредаване на това религиозно наследство, каза още той.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бременната годеница на световния шампион във Формула 1 за 2009 г. Дженсън Бътън - Британи Уорд, захвърли дрехите. Моделът на "Плейбой" засне специална фотосесия в чест на очакването на първата си рожба. Двамата с пилота ще станат родители през лятото. Малко преди появата на детето Британи застана пред обектива на известен моден фотограф.

Съпругата на Михаил Белчев - Кристина, събира семенца за култура, от които да покълнат млади певчески таланти. Пред столичната дирекция по култура певицата и актриса събра вчера младежи, за да разкрие тайните на класното пеене, видяха топпапараците на "България Днес". Бляскавата Кристина бе обградена от амбициозните младежи и уверено ги поведе

Млади художници използваха хубавото време днес преди обед за да потърсят вдъхновение за своите творби в центъра на София около църквата "Св.