Иконописта на два храма върна историята шест века назад в Монтана

https://www.24chasa.bg/region/article/7456503 www.24chasa.bg
СНИМКИ: Авторката

Най-пълното изследване на храмовете, посветени на Свети Николай в Долна и Горна Вереница бе представено в държавен архив Монтана. Негов автор е Катерина Дюлгерова –доктор по изкуствознание. Ръководител на дисертацията е проф.д-р по изкуствознание Елена Попова от БАН. Заедно с нея в представянето се включи и доц. д-р Миглена Прашкова от Великотърновския университет.

Видинският владика Даниил, кметът на Монтана Златко Живков, кметовете на двете села Ивайло Иванов и Веселка Горанова, историци, краеведи, художници и други общественици уважиха събитието.

Проучването на храмовете Свети Николай в двете села е продължило три години. Черквите са с петвековна история и са обявени за национални паметници на културата. Богатството им е в това че проследяват развитието на православието и българското изобразително и строително изкуство на границата между Средновековието и Възраждането.

Интересно е да се отбележи, че Долна Вереница е била едно от най-големите села във Видинския санджак още през ХV век. Най-старият запазен опис на населението в региона в периода 1454 – 1455 година показва, че в Горне Верениче има 100 домакинства и приходи от 14 752 акчета, а Долне Верениче има 197 домакинства и приход от 29 015 акчета. Регистърът е създаден по заповедна султан Мехмед Завоевателя и се съхранява се в Истанбулската градска библиотека. И двете села са част от хасовете на румелийския бейлербей на територията на Видинския санджак. Долна Вереница се равнява по големина с град Видин и го превъзхожда по доходи.

„За нас това изследване е ценно защото то проследява корените на хората които са живели в двете села и поддържането на живия християнски дух, заяви видинския владика Даниил. Това е националната ни памет и е една предпоставка за съхранение и препредаване на това религиозно наследство, каза още той.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бизнесмен и приятелката му оковани с железа и изхвърлени живи в река Камчия заради дълг към Краля на скрапа Невърнат дълг от едва 30 хиляди лева става причина за отвличане и последвало жестоко убийство в стила на италианската мафия на бизнесмена Венцислав Евтимов и неговата секретарка и интимна приятелка Димитринка Пекова.

Убитите нямат роднинска връзка Откритите дрехи в бидоните са евтини, произведени са преди 4-5 години Шивашки цехове и пазари са на мушката на криминалисти, разследващи двата разчленени трупа край Негован, научи "България Днес". Вече седмица от полицията не могат да разкрият самоличността на телата, намерени натъпкани в бидони край водоема на

Тирове със стоки минавали границата само на хартия заради схеми с ДДС Дело за митнически далавери през ГКПП "Кардам" от 2009 г. изискано от спецобвинението Далавери с фиктивен износ на зърно и брашно през ГКПП "Кардам" отпреди 10 години се нищят по делото срещу Миню Стайков! Към разследването срещу алкохолния бос за данъчни престъпления е изискан