Закриват институции за деца, настаняват ги в приемни домове

https://www.24chasa.bg/region/article/7457851 www.24chasa.bg
СНИМКА: Авторката

В Област Варна са закрити 3 институции за деца, лишени от родителска грижа, в които са били настанени 45 подрастващи. През 2010 г. е закрит Домът за деца, лишени от родителска грижа в гр. Провадия, който е бил с капацитет за 10 деца. През 2015 г. е спрял да функционира Домът за деца, лишени от родителска грижа в с. Бързица с капацитет 20 места. През 2017 г. е закрит и Домът за деца, лишени от родителска грижа „Другарче“ във Варна, в който са били настанени 15 деца. По данни на Областния информационен център-Варна към 1 март 2019 г. във Варненска област функционират 29 социални услуги за деца с общ капацитет за 819 места и заетост 865 потребители.

Всяко дете, лишено от родителска грижа, да расте в семейна или близка до нея среда и да се реализира успешно в обществото. Това е основната цел на националната кампания “Мисията е възможна” на Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси” 2014-2020г. за популяризиране на постигнатото в процеса на деинституционализация на деца, лишени от родителска грижа. Това съобщиха от Областния информационен център-Варна.

В момента на територията на областта съществуват две специализирани институции за деца. Предстои извършване на оценка на индивидуалните потребности на техните възпитаници, което ще позволи извеждането им и преминаване към грижа в семейна или близка до семейната среда. Тя ще бъде направена по проекта „Продължаваща подкрепа за деинституционализация на децата и младежите“ на ОП „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020г.

От началото на реформата за деинституционализация на грижите за деца в България броят им в специализирани институции е намален с 87% - от 7 587 деца през 2010 г. до 661 през 2019 г. За същия период са закрити 108 специализирани институции, в това число и за деца с увреждания.

В момента в институции са настанени 661 деца и младежи. Най-големият успех на реформата за деинституционализация е подобреното качество на живот на децата, изведени от специализираните институции. Особено важна роля имат мерките за превенция на изоставянето, реинтеграция в семейна среда и приемната грижа, както и развитието на интегрирани услуги за ранно детско развитие.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Опита да направи образованието ни игра и забавление, става най-младият професор Иво АНГЕЛОВ На 87-годишна възраст в неделя издъхна бележитият ни математик, политик и дипломат Благовест Сендов. За мнозина той беше познат като председател на Народното събрание в смутните времена от 1995 до 1997 г., но най-големите му успехи идват в научната сфера

Рибите ми помогнаха да се издигна в съдийството, казва кумът на Камата - Атанас Узунов Футболната легенда Христо Стоичков е станал специалист в улова на шарани в Америка. Това разкри неговият кум - бившият футболен съдия Атанас Узунов, който тези дни отпразнува своя имен ден. 64-годишният топрефер е общински съветник в Пловдив

Символът на културното министерство през 2013 г. - ексминистър Владо Пенев и секссимволът на родния театър Захари Бахаров са неразделни. Двамата въпреки разликата в годините са близки приятели и отново бяха засечени рамо до рамо до Народния театър от топпапараците на "България Днес". Веселата компания дори се запъти на обяд след репетиции