Закриват институции за деца, настаняват ги в приемни домове

https://www.24chasa.bg/region/article/7457851 www.24chasa.bg
СНИМКА: Авторката

В Област Варна са закрити 3 институции за деца, лишени от родителска грижа, в които са били настанени 45 подрастващи. През 2010 г. е закрит Домът за деца, лишени от родителска грижа в гр. Провадия, който е бил с капацитет за 10 деца. През 2015 г. е спрял да функционира Домът за деца, лишени от родителска грижа в с. Бързица с капацитет 20 места. През 2017 г. е закрит и Домът за деца, лишени от родителска грижа „Другарче“ във Варна, в който са били настанени 15 деца. По данни на Областния информационен център-Варна към 1 март 2019 г. във Варненска област функционират 29 социални услуги за деца с общ капацитет за 819 места и заетост 865 потребители.

Всяко дете, лишено от родителска грижа, да расте в семейна или близка до нея среда и да се реализира успешно в обществото. Това е основната цел на националната кампания “Мисията е възможна” на Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси” 2014-2020г. за популяризиране на постигнатото в процеса на деинституционализация на деца, лишени от родителска грижа. Това съобщиха от Областния информационен център-Варна.

В момента на територията на областта съществуват две специализирани институции за деца. Предстои извършване на оценка на индивидуалните потребности на техните възпитаници, което ще позволи извеждането им и преминаване към грижа в семейна или близка до семейната среда. Тя ще бъде направена по проекта „Продължаваща подкрепа за деинституционализация на децата и младежите“ на ОП „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020г.

От началото на реформата за деинституционализация на грижите за деца в България броят им в специализирани институции е намален с 87% - от 7 587 деца през 2010 г. до 661 през 2019 г. За същия период са закрити 108 специализирани институции, в това число и за деца с увреждания.

В момента в институции са настанени 661 деца и младежи. Най-големият успех на реформата за деинституционализация е подобреното качество на живот на децата, изведени от специализираните институции. Особено важна роля имат мерките за превенция на изоставянето, реинтеграция в семейна среда и приемната грижа, както и развитието на интегрирани услуги за ранно детско развитие.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Синът на покойния израелски президент и Нобелов лауреат за мир Шимон Перес Хеми представи книгата му "Няма място за малки мечти" в Националната библиотека в София. Хеми дойде в България специално за представянето на световния бестселър на баща си, който се издава на български от КК "Труд". "Баща ми казваше на всички деца да не слушат родителите и

Богаташко рали в центъра на София събра очите на минувачи, видя "България Днес". Братя Диневи с техните охранители, бившият заместник-външен министър Милен Керемедчиев с фамозния "Астън Мартин" и Крум Дончев с "Порше" бяха сред участниците в зрелищната надпревара, в която не липсваха и знойни моделки по секси облекло.

Не са много хората, които могат да познаят Васил Иванов-Лучано. Небезизвестният бивш министър на спорта видимо се е посъстарил и прегърбил, видя "България Днес". Макар и елегантно облечен и с кърпичка в джоба на сакото, някогашният министър не прилича на себе си. На 8 юни Лучано чукна 55 години.