Закриват институции за деца, настаняват ги в приемни домове

https://www.24chasa.bg/region/article/7457851 www.24chasa.bg
СНИМКА: Авторката

В Област Варна са закрити 3 институции за деца, лишени от родителска грижа, в които са били настанени 45 подрастващи. През 2010 г. е закрит Домът за деца, лишени от родителска грижа в гр. Провадия, който е бил с капацитет за 10 деца. През 2015 г. е спрял да функционира Домът за деца, лишени от родителска грижа в с. Бързица с капацитет 20 места. През 2017 г. е закрит и Домът за деца, лишени от родителска грижа „Другарче“ във Варна, в който са били настанени 15 деца. По данни на Областния информационен център-Варна към 1 март 2019 г. във Варненска област функционират 29 социални услуги за деца с общ капацитет за 819 места и заетост 865 потребители.

Всяко дете, лишено от родителска грижа, да расте в семейна или близка до нея среда и да се реализира успешно в обществото. Това е основната цел на националната кампания “Мисията е възможна” на Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси” 2014-2020г. за популяризиране на постигнатото в процеса на деинституционализация на деца, лишени от родителска грижа. Това съобщиха от Областния информационен център-Варна.

В момента на територията на областта съществуват две специализирани институции за деца. Предстои извършване на оценка на индивидуалните потребности на техните възпитаници, което ще позволи извеждането им и преминаване към грижа в семейна или близка до семейната среда. Тя ще бъде направена по проекта „Продължаваща подкрепа за деинституционализация на децата и младежите“ на ОП „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020г.

От началото на реформата за деинституционализация на грижите за деца в България броят им в специализирани институции е намален с 87% - от 7 587 деца през 2010 г. до 661 през 2019 г. За същия период са закрити 108 специализирани институции, в това число и за деца с увреждания.

В момента в институции са настанени 661 деца и младежи. Най-големият успех на реформата за деинституционализация е подобреното качество на живот на децата, изведени от специализираните институции. Особено важна роля имат мерките за превенция на изоставянето, реинтеграция в семейна среда и приемната грижа, както и развитието на интегрирани услуги за ранно детско развитие.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Носителят на "Златната топка" Лука Модрич няма да влезе в надпреварата за трофея тази година. Това стана ясно, след като "Франс Футбол" обяви номинираните за 2019 година. Те са 30 на брой. Сегашният носител на трофея не попада сред тях за първи път в историята, откакто съществува системата със номинации

По всички модни правила е облечена моделката Глория Петкова, видя "България Днес". Красавицата заложи на бели ботуши с дебел ток въпреки горещото време последните дни и ултракъс минижуп за представянето на книга. Въпреки че белите ботуши отдавна са отживелица, в последно време родният хайлайф прибягва към тях, като се придържа към максимата,

Това Део ли е? Не... абе, май е той. Така се обръщаха с камерите на телефоните си столичани зад актьора Иван Бърнев, уловиха го топпапараците на "България Днес". Звездата се разходи като брат близнак на водещия Део из столичните улици и събра очите на феновете, които едва го разпознаха. Досущ копие на певеца водещ Деян Славчев с кислородно руси