С проект за 274 000 лв. Горна Оряховица осигурява патронажна грижа на нуждаещи се

https://www.24chasa.bg/region/article/7458722 www.24chasa.bg

Община Горна Оряховица е с одобрен проект „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания" по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Общият размер на безвъзмездната финансова помощ възлиза на 274 376 лв., предадоха от местната администрация. Основната цел на проекта е да се подобри достъпа до мобилни интегрирани здравно- социални услуги, оказване на психологическа подкрепа, постигане на независимост и социално включване за възрастните хора и хората с увреждане.

Допустими целеви групи по проекта са възрастни хора над 65 г. с ограничения или невъзможност за самообслужване и лица с увреждания и техните семейства. Предвижда се над 108 лица от община Горна Оряховица да получат подкрепа.

Предоставяните услуги са безплатни за хората.

Предвижда се мобилните екипи да работят на терен в домовете на хората, като за повишаване качеството на услугите ще бъдат използвани: преносим ехограф и консумативи, мобилен преносим ЕКГ апарат (електрокардиограф) и консумативи, електронни автоматични апарати за измерване на кръвно налягане (надлакътни), глюкомери, заедно с тест ленти, термометри, апарати за измерване процент телесни мазнини, скелетна мускулатура, остатъчен метаболизъм, апарати за неинвазивно отчитане нивото на наситеност на кръвта с кислород и измерване на сърдечната честота, пулсоксиметри за отчитане пулса и кислородното насищане на артериалния хемоглобин. Потребителите ще имат на разположение консумативи за дребни манипулации /марли, бинтове, спринцовки, терапевтични средства и др./

Мобилният екип от специалисти ще включват: координатор-грижи за възрастни хора в общността, сътрудник социални дейности, медицински лица (фелдшер, медицинска сестра), лекар/ рехабилитатор, психолози, домашни санитари и шофьор.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Като с мечи капан е спипан търсеният беглец Георги Станоев - Малката Бирма от спецагенти в Дубай! Хитрите разследващи заложили клопка на издирвания от година плейбой, научи "България Днес". С публикации в родни медии ченгетата накарали Бирмата да се раздвижи, като му дали да разбере, че е засечен в арабска страна.

Едно от "златните момичета" на България Християна Тодорова отново е сама. Чаровната бивша гимнастичка от ансамбъла се е разделила с гаджето си Мишо, научи "България Днес". Двамата не са заедно от пролетта. Основната причина за края на връзката им най-вероятно е разстоянието. Мишо е от Варна, но работи в Ню Йорк. Преди това е завършил "Харвард".

"Левски" може да остане без Станислав Костов до Нова година! Голмайсторът на "сините" и Първа лига за миналия сезон ще бъде опериран. Това стана ясно след медицинските прегледи в Мюнхен. Нападателят има леко разкъсване на сухожилието на аддуктора. Това означава, че няма как да мине без хирургическа интервенция.