Древен надпис разкри кой е пазителят на Филипопол

https://www.24chasa.bg/region/article/7460725 www.24chasa.bg
Древният текст е в поетична форма и разкрива кой е пазителят на Филипопол СНИМКА: Радко Паунов

Надписът на старогръцки, който археоложката Елена Кесякова откри преди дни в западната част на Римския форум в Пловдив, съобщава важна информация за Филипопол. Най-големият наш специалист по антични документи Николай Шаранков го разчете.

"Текстът е поетичен, което е рядкост. И второ, още по-важно - надписът е посвещение на Тракийски херос (конник). Това също не се среща често", съобщи пред "24 часа" епиграфът. По думите му Херосът е бил покровител на входа на античния форум във Филипопол. "Много подходящо е едно такова посвещение да стои на градския площад, за да го предпазва от зло и всякакви нещастия", разтълкува Шаранков. Според него този епиграфски документ отразява стара тракийска традиция, в която богът Конник се почита на входа и се поставят олтари с негови изображения на частни и на обществени сгради.

"И на други места в Тракия имаме примери за такова почитане. Дори са слагали изображения на Хероса и на крепостни стени", допълни епиграфът, смятан за учен от европейска величина.

"В случая надписът от Форума е свидетелство за култа към Конника. Досега нямахме такива данни за Филилопол. Този надпис показва, че около входа на градския площад е имало светилище, в което, вероятно като са идвали хора от други места, са извършвали ритуали", смята Шаранков. Досега на Форума в Пловдив, който се реставрира, са откривани и други надписи, но най-често те са в чест на римски императори.

Пловдив е уникален и с това, че съвременният му площад съвпада едно към едно с античната агора. "Колко са градовете в света с такава даденост? В Рим например съвременният площад "Свети Петър" е доста далеч от форума", изтъкват археолози.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

"Левски" ударно чисти дълговете си. Целта пред ръкодоството на "сините" е след Нова година да падне запора над всички клубни сметки. "До края на годината всичко ще бъде изчистено - заяви изпълнителният директор Павел Колев. - Истината е, че ние и в момента дишаме спокойно финансово. "Левски" е един от най-коректните платци не само на държавата

Рафаел Надал вдигна приказна сватба с половинката си Мария Франсиска Перейо. След 14-годишна връзка двамата се ожениха в събота. Церемонията бе проведена в имението-крепост La Fortaleza. По желание на младоженците сватбата бе обвита в пълна секретност, за да могат двамата да се порадват на уединението си

Скромна на вид 51-годишна пловдивчанка се оказа сред най-издирваните жени в Европа. В рамките на няколко години Радина Жечева успява да прибере спестяванията на десетки хора от цялата страна. Докато прокуратурата се накани да реагира, измамничката си плюе на петите и няма как да излежи 5-годишната си присъда