Спасиха от търг къща шедьовър в Стария Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/7460729 www.24chasa.bg
Антовата къща е сред перлите в Стария Пловдив.

Голям отпор дадоха общински съветници срещу намерението бляскавата Антова къща в Стария Пловдив да бъде пусната на търг под наем. Шедьовърът от средата на ХIХ век е паметник на културата и доскоро беше приемна на външното ни министерство. Крале, държавни глави и високопоставени делегации са я посещавали през годините. От 2016-а къщата с прекрасен двор е прехвърлена на пловдивската община.

На последната сесия обаче беше вкарано предложение перлата в архитектурния резерват да бъде предоставена за ползване, тъй като имало заявление от "Свободна зона - Пловдив".

"Не съм убеден, че трябва да я отдаваме. Антовата къща е с прекрасна възрожденска архитектура и интериор, а дворът й е много красив. Нека, който я иска, да дойде и обясни как ще я ползва и стопанисва", реагира съветникът от Обединени патриоти Слави Георгиев. Той призова колегите си да не подкрепят подобно намерение.

При първото гласуване предложението събра 24 гласа, при нужни 26. Имаше двама "против" и 9-има "въздържали се", сред които шефката на общинския съвет Савина Петкова. Кметът Иван Тотев излезе и обясни, че "Свободна зона - Пловдив" все пак е общинско дружество и имало идея за какво да я ползва. Наложи се повторно гласуване, но отново не стигнаха два гласа.

"Антовата къща не се води при нас, прехвърлена е директно на общината. Стои заключена. Ако няма живот в нея, тя се руши", коментира шефът на "Старинен Пловдив" Йордан Илиев.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

"Левски" ударно чисти дълговете си. Целта пред ръкодоството на "сините" е след Нова година да падне запора над всички клубни сметки. "До края на годината всичко ще бъде изчистено - заяви изпълнителният директор Павел Колев. - Истината е, че ние и в момента дишаме спокойно финансово. "Левски" е един от най-коректните платци не само на държавата

Рафаел Надал вдигна приказна сватба с половинката си Мария Франсиска Перейо. След 14-годишна връзка двамата се ожениха в събота. Церемонията бе проведена в имението-крепост La Fortaleza. По желание на младоженците сватбата бе обвита в пълна секретност, за да могат двамата да се порадват на уединението си

Скромна на вид 51-годишна пловдивчанка се оказа сред най-издирваните жени в Европа. В рамките на няколко години Радина Жечева успява да прибере спестяванията на десетки хора от цялата страна. Докато прокуратурата се накани да реагира, измамничката си плюе на петите и няма как да излежи 5-годишната си присъда