Нужна е регулация на пещерите в България

https://www.24chasa.bg/region/article/7462808 www.24chasa.bg
Алексей Жалов на трибуната СНИМКА: Авторката

След Рим и Капакодокия, в Добрич до 25 май се провежда 3-тият световен конгрес по спелеология в изкуствени кухини. Събитието се организира от Българското пещерно дружество със съдействието на община Добрич и регионалните исторически музеи в Добрич, Варна и Русе. Конгресът е посветен на 90-годишнината на организираната спелеология в България. В конгреса участват специалисти от 12 страни – България, Армения, Великобритания, Германия, Грузия, Израел, Италия, Русия, Сърбия, Турция, Украйна, Чехия. Ще бъдат изнесаени 38 доклада. Участниците ще посетят исторически парк в „Златни рясъци”, катакомбата в „Аладжа” манастир, 4 исторически обекти в село Оногур, пещерата на нос Калиакра и парк „Яйлата”.

„Необходима е регулация на пещерите, защото, ако те не попадат в защитени територии или са защитени от други закони - като религиозни места, са оставени без контрол и всеки може да развихря в тях, както реши” – каза Алексей Жалов, организатор на конгреса.

„В България се регилура опазването на тези обекти, които са с религиозно предназначение и които са обявени за исторически и археологически паметници. Останалите, освен, ако не се докаже, че представляват културно-историческа стойност, би трябвало да се защитават всеки за себе си. В България няма специален закон за пещерите като цяло, включително и изкуствените. В момента се прави опит за подготовка на такъв проект отново, след като такъв закон не мина през 39-ото и 40-ото Народно събрание” – каза още Жалов. За работата е на конгреса е картографирана кариерата за воденични камъни в природен парк „Златни пясъци”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Войната между нападателя на "Бетис" Хесе Родригес и бившата му половинка Аура Руис няма спирка. Двамата не спират да се плюят в медиите и да си правят мръсни номера след раздялата. Сега Хесе предприе нова стъпка във "военнните действия". Той даде майката на сина си на прокуратурата на Лас Палмас. Нападателят се жалва,

Даниел Вълчев е всеотдаен съпруг! Бившият министър на образованието и науката отмени жена си Милена, като излезе да напазарува плодове и зеленчуци за вкъщи, видяха папараците на "България Днес". Макар да бе натоварен с покупки, юристът не свали телефона си от ухото. Нищо чудно от другата страна на линията да е била съпругата му,

Испанските клубове пръснаха 808 млн. евро за нови футболисти само за 22 дни от отварянето на трансферния пазар. До момента отборите от Ла Лига са без конкуренция в Европа. За сравнение, в Бундеслигата са дали 434 млн., а в Серия "А" - 352 млн. Доскорошният водач по отношение на трансферите - Висшата лига, изостава назад със своите 197 млн.