С голямо общоградско шествие Велико Търново ще отбележи 24 май

https://www.24chasa.bg/region/article/7464400 www.24chasa.bg
Над 1000 деца, ученици, студенти преподаватели ще дефилират по главната улица

Велико Търново ще отбележи тържествено Деня на българската просвета, култура и писменост – 24 май. Голямо шествие ще премине по улиците на града, а в него се очаква да се включват над 1000 деца, ученици, студенти, учители и преподаватели, дейци на културата и изкуствата, жители на Старата столица и гости от България и чужбина. То ще започне в 10,30 ч. сутринта от площад „Велчова завера” и ще продължи до сградата на Общината.

По традиция, най-малките великотърновци ще носят потрети на светите братя Кирил и Методий, на техните ученици и последователи, а също и на бележити българи, оставили ярка следва в сферите на просветата и духовността.

В 11,00 ч. кметът Даниел Панов ще посрещне участниците в шествието пред сградата на Общината, където ще произнесе празнично слово и ще връчи общинската награда „24 май“, която се присъжда ежегодно на изявен зрелостник. Носител на отличието тази година е Десислава Димитрова от Старопрестолната гимназия по икономика.

Програмата ще продължи с празничен концерт. В 18,30 ч. по улица „Васил Левски“ започват традиционните абитуриентски дефилета, а за поредна година зрелостниците ще бъдат изпратени като холивудски звезди. Подарък за всички жители и гости на Велико Търново е прожекция на шоуто на Царевец „Царевград Търнов – звук и светлина“. Спектакълът ще започне в 21,30 ч. в празничната вечер.

Във връзка със събитията временно ще бъде променена организацията на движението. От 9,45 ч. до 11,30 ч. ще бъдат затворени площад „Велчова завера“, улиците „Стефан Стамболов“, „Независимост“ и „Васил Левски“ (До 12,30 ч.). В този период автобусните линии от градския и крайградския транспорт ще се движат по ул. „Бачо Киро“. Докато трае забраната за движение в Стария град, линиите с номера 20 и 40 ще ползват спирка „Летен театър“ като крайна точка, а след кв. „Света гора“ линия №5 ще пътува до ул. „Крайбрежна“.

Улица „Васил Левски“ ще бъде затворена и от 17,00 до 20,00 ч. на 24 май заради абитуриентските дефилета. . Ограничен ще бъде трафикът и през площад „Цар Асен I” – за времето от 21,15 ч. до 22,00 ч.

В Деня на буквите в центъра на Велико Търново ще бъде забранено разполагането на обекти за временна търговия – маси, сергии и пр., на които се извършва търговия с хранителни или промишлени стоки, рекламни или промоционални кампании. Рестрикцията се отнася за цялото протежение на улиците „Васил Левски“, „Независимост“, „Христо Ботев“ и площад „Майка България“. Разрешено ще бъде единствено поставянето на обекти за търговия с български национални знамена и балони.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

*** Събрал шефът на фирмата състава и им съобщил, че секретарката е бременна. Тъй като тя била палава, всички навели виновно глави. Тогава извикали бай Иван портиера. - Бай Иване, ти имал ли си нещо общо със секретарката? - попитал деликатно шефа. -Ама моля ви се, на мойте години... - Хайде сега й съобщи, че е уволнена. *** Зима е.

Голям интерес към автомобилен салон София 2019 отчитат вносителите на автомобили в България от всички марки. По време на изложението тази година могат да се видят голям брой премиерни за българския пазар модели, което продължава до неделя. Снимки: Пламен

Скромна на вид 51-годишна пловдивчанка се оказа сред най-издирваните жени в Европа. В рамките на няколко години Радина Жечева успява да прибере спестяванията на десетки хора от цялата страна. Докато прокуратурата се накани да реагира, измамничката си плюе на петите и няма как да излежи 5-годишната си присъда