Пореден строеж кърти 7 м надолу скали на хълма Бунарджика в Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/7464480 www.24chasa.bg
Застрояването на хълма Бунарджика върви с масирано къртене на скалите. Снимка: Евгени Цветков

Не попада в охранителната зона, не можем да забраним на строителя, твърди кметът на район "Централен"

Поредно къртене на скали от северния склон на хълма Бунарджика изправя косите на пловдивчани. Собственик на имот между ул. "Волга" и "Ген. Данаил Николаев" е депозирал искане в кметството да издълбае две подземни нива под бъдещата си кооперация. Това означава разрушаване на масивна скална маса.

Възмутени от подобно къртене между ул. "Тибет" и "Ген. Данаил Николаев", жители от района остро протестираха преди месец и половина. Оказа се, че инвеститорите там имат одобрени проекти и разрешения да дълбаят. Сега предстои ново застрояване над бившето рокерско кафене.

"Този терен не попада в охранителната зона на хълма", обясни пред "24 часа" кметът на район "Централен" Георги Стаменов. Инвеститорът се обърнал към него за скица-виза. "След направена проверка се оказа, че по градоустройство там е предвидено средно застрояване с две подземни нива. Това означава, че ще се копае поне 7 метра надолу и ще се стигне до скалите", добави Стаменов. По думите му единствено и само от волята на инвеститора зависи дали ще го изпълни.

"Нямаме законов лост да му забраним. Сигурно ще има негодувание от съседите, но законът е такъв, че администрацията трябва да го спазва, а не да го възпрепятства", допълни районният кмет.

Точно преди месец и половин бившият зам.-омбудсман Наташа Ценева алармира: "Ето как зверски се кърти скална маса от северната страна на Бунарджика. В средата на 30-те години на миналия век местата там са раздавани на бедни и малоимотни да си построят къщички. По-късно, които от тях могли - купили. Дълго време там имаше строителна забрана. Сега се вдигат 5-6 етажни "дворци". Марково тепе отдавна го няма. Но пък има още цели шест тепета в Пловдив. Техен ред е".

Писателката Божана Апостолова също възнегодува. "Нека архитектите мислят за Пловдив и неговото бъдеще, не да дават разрешителни ей така", призова тя.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Голям интерес към автомобилен салон София 2019 отчитат вносителите на автомобили в България от всички марки. По време на изложението тази година могат да се видят голям брой премиерни за българския пазар модели, което продължава до неделя. Снимки: Пламен

Скромна на вид 51-годишна пловдивчанка се оказа сред най-издирваните жени в Европа. В рамките на няколко години Радина Жечева успява да прибере спестяванията на десетки хора от цялата страна. Докато прокуратурата се накани да реагира, измамничката си плюе на петите и няма как да излежи 5-годишната си присъда

Травестит заковава от София погнатата за сутеньорска мрежа в Лондон маман Елеонора Василева! Транссексуалният мъж с официално име Марин е разпитан заедно с още две българки по настояване на английските власти, научи "България Днес". За сводническата банда на Острова стана ясно преди броени дни, когато местни медии публикуваха детайли от