Търновски деца писаха буквите на пясък и се върнаха в килийното училище

https://www.24chasa.bg/region/article/7468468 www.24chasa.bg
Уредничка показва как се пише с пръчица върху пясък СНИМКА: Дима Максимова

В навечерието на 24 май деца от предучилищна група на Детска градина "Пролет" се върнаха в първите училища и писаха "А,Б" с пръчици и калеми в музей "Възраждане и Учредително събрание". Възстановката "От килийното към взаимното училище" е по повод годишнина от откриване на взаимното училище във Велико Търново през 1839 г.. Откритият урок бе с помагала, ползвани през Възраждането. Насядали на черги, хлапетата научиха от музейните уредници, че в училищата от преди 2 века е нямало лятна ваканция, а учениците са били в клас през цялата година. Нямали и учебници, а трябвало да внимават и да запомнят всичко в школото. Заедно сричали и малки, и 20-годишни.

"В килийното училище децата са изучавали предимно църковни книги и са получавали много малко светски знания, които са се свеждали до това да научат някои букви, евентуално да знаят как да си напишат името и да смятат до десет. Стопанския подем и развитието на търговията и занаятите налага на българите по-голяма нужда от знания. Това води до появата на взаимното училище. Появяват се и първите учебници. Във взаимното училище се работи с взаимоучителните таблици. Важно място заема „Рибния буквар” на д-р Петър Берон", разказа им уредничката Атанаска Стамболийска.

Любопитството на децата събуди огромното старо сметало, видяха как е изглеждало "бюрото" на даскала във взаимното училище. Сричаха и смятаха по взаимоучителните таблици.

Накрая те бяха наградени от музея с "медали", опитаха и питка по стар български обичай.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Не успя да подкрепи каузата за промени в закона Ще нарежа убиеца на Криси с бръснарско ножче, заканва се баба Милка на протест за справедливо наказание Влошено здраве спря майката на зверски изнасилените и убити сестри Росица и Христина Белнейски да се включи в протест срещу намаляване на присъдите на жестоките престъпници срещу самопризнания.

Осъдителната присъда на бившия моден шеф Росен Чолов-Чолата се сгромоляса! Апелативният спецсъд откри пропуски в решението и върна процеса за ново разглеждане от първа инстанция, научи "България Днес". През януари т.г. спецсъдът даде на Чолата и студентката Полина Иванова по 3 години условно за сводничество.

Сексапилната дъщеря на аржентинската легенда Клаудио Каниджа - Шарлот, стана жертва на пишман коафьор. Тя остана без перука на сцената пред очите на милиони зрители. Мадамата, която е известна с голи снимки и скандално поведение, участва в танцувалното шоу "Байландо" в родината си. Заедно с партньора й, който е професионалист,