Мен ме няма в цялата схема, казал кметът Ральо Ралев и чрез бивш шеф на кабеларка поискал 60 000 лв. от строител (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7484127 www.24chasa.bg

От януари до май вървели интензивни пазарлъци

Мен ме няма в цялата схема. Той хубаво си пие кафето и ракията с някои хора, но не и с мен. Тези думи изрекъл кметът на пловдивския район “Северен” Ральо Ралев, преди да започне изнудването на строителен предприемач, който щял да строи 5-етажен блок в района.

В четвъртък кметът бе задържан, докато тренира във фитнесзала. Арестуван беше и посредникът при искането и вземането на рушвета - бившият собственик на карловска кабеларка Иван Делевски. У него

били намерени

60 000 лв.

белязани

банкноти

от по 100

и 50 лева

Разследването започнало, след като през януари строителният предприемач изпратил сигнал до премиера Бойко Борисов, че му искат пари за одобрението на строителни книжа за блок в район “Северен” в Пловдив, съобщи зам. главният прокурор Иван Гешев.

Жалбата била изпратена от Борисов в КПКОНПИ, а зам.-председателят на комисията Антон Славчев я докладвал на главния прокурор Сотир Цацаров и в спецпрокуратурата.

Документите на предприемача за блока били внесени в район “Северен” през декември м.г.

Проектът бил готов за одобрение, дори съответният чиновник в общината написал разрешението за строеж.

“От този момент кметът, който няма никакви правомощия по процедурата, взел документите в собствения си кабинет, въпреки че няма право”, обясни Гешев.

Строителят получил индикации, че документите му са прибрани от кмета, и започнал да се интересува защо няма да бъде одобрен проектът.

“Предприемачът се чувствал притиснат в ъгъла и бил изправен пред реалната опасност да фалира”, уточни Гешев.

Строителят и негови близки разговаряли с различни хора от общината - архитекти и други длъжностни лица.

Те пък изчислявали колко е разгърнатата застроена площ (РЗП) на блока и колко ще спечели той от нея. Различни хора били готови да решат проблема срещу заплащане, като предприемачът чувал все 60 000 лв.

При разговор с поредния човек от строителния надзор, от когото бизнесменът потърсил помощ, той предложил да го свърже с много близък приятел на Ралев.

След срещата на човека от строителния надзор и приятеля на Ралев отново била изречена сумата 60 000 лв.

Тогава предприемачът изтеглил документите и се обърнал към премиера.

От януари до май започнали безкрайни разговори и пазарлъци между кмета, посредника и предприемача.

В един от многото записани със СРС се казвало, че посредникът е много сериозен, че

всички

кметове

в Пловдив

му ходят на

гости в Гърция

Това е бившият тв бос Иван Делевски, който преди години бил собственик на “Евроком” в Карлово, казаха запознати с разследването. За него е известно, че е родом от Карлово. Освен с телевизия и доставка на интернет се занимавал и с петролен бизнес. Държал няколко бензиностанции. Впоследствие се отказал от търговията с горива и съдружието си в “Евроком” и излязъл от всички фирми, в които участвал. Говори се, че повечето време бил в Гърция, където има къща.

Предприемачът обаче обявил, че иска първо да получи разрешение и после да даде парите.

След това отново внесъл документите, но получил отказ. Според свидетели - защото

кметът

попитал

получени ли

са парите,

а посредникът отвърнал “не”. Въпреки това продължили интензивните пазарлъци. На строителя било обяснено да не си изтегля документите, които ще бъдат подписани, щом е готов с парите.

В един момент посредникът му предложил да сключат договор, срещу който се задължавал да строи хале на предприемача. “Попитал го: Не се ли сещаш защо, ако такъв договор имаше Иванчева, щеше да се отърве”, обясни Гешев. Идеята била 60 хил. лв. да са капарото, а след като се развали договорът по вина на инвеститора, то да остане у посредника. Договорът бил подписан, но после развален, защото строителят се притеснил, че може да му вземат блока.

Парите били дадени в четвъртък и процедурата - задвижена. Банкнотите били предадени на посредника в колата му. Той дори мислел да обикалят чейндж бюрата в града, за да заличат следите, ако парите са белязани, но се отказал. Днес спецпрокуратурата ще поиска постоянен арест на Ралев и Делевски.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Известният блус музикант Буги Барабата е починал тази нощ! Скръбната вест съобщиха негови колеги от радио "Z Rock". Не се съобщават причините за кончината на 58-годишния музикант. Той бе една от най-колоритните фигури в българския блус и рок. Истинското му име е Марио Събев. Той е роден на 24 декември 1960 г.

На дюнери и цигари кара през последно време режисьорът Нидал Алгафари, видяха топпапараците на "България Днес". Видимо наедрял от нездравословните закуски, Нидал бе изловен на улицата с поредната покупка на арабски сандвич. В другата ръка нагизденият в бяла риза бивш пиар стискаше димящ фас. Нездравословно!

Шеф-готвачът Дани Спартак не е изкусен майстор само в кухнята. Бива го и в механиката! Победителят от първия сезон на "Хелс Китчън" бе уловен от папараците на "България Днес" да поправя кола пред столичен ресторант. Спартак излезе директно от кухнята, като даже нямаше време да махне престилката си, с която забърква гурме ястията.