Басейнова дирекция - Пловдив: Няма сериозни проблеми с нивата на реките

https://www.24chasa.bg/novini/article/7487858 www.24chasa.bg
СНИМКА: Архив

По последни данни на МОСВ най-много валежи през последните дни са паднали в района на Асеновград и Пловдив. Река Марица е покачила нивото на своите води, но според експертите това не е критично. Инж. Гергана Георгиева - главен експерт в Басейнова дирекция - Пловдив заяви в Сутрешния блок на БНТ, че в момента няма сериозни проблеми с нивата на реките. Техните нива са леко повишени, но са под жълтия праг на предупреждение.

Инж. Георгиева заяви, че МОСВ е активирала оперативното звено веднага след прогнозата за опасни явления. Два пъти дневно се изпаща информация към Министерството на околната среда и водите от Басейновите дирекции, а дежурствата са непрекъснати.

По отношение на нивата на реките в момента няма сериозни проблеми.

"Вече всичко се е успокоило. Леко са повишени нивата на реките, но това не е опасно. Те са под жълтия праг на предупреждение от системите за ранно предупреждение", каза инж. Георгиева.

Критични участъци имаше през миналите дни на местата, където паднаха интензивни валежи като Стара Загора, Пловдив, Хасково, Пазарджик и други. Но за момента ситуацията е овладяна и няма притеснителни участъци.

"Има системи за ранно предупреждение за водни нива на реките и те пускат модели и прогнозират водните нива пет дни напред в реките. Прогнозите са в зелената зона - т.е. няма предупреждение. С изключение на горната част на Тунджа, над Жребчево, но и там няма нищо притеснително", каза инж. Георгиева.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Част от ул.Иван Вазов, която в момента е в ремонт бе превърната в импровизиран тенис корт от група ентусиасти. Игрището се намира в непосредствена близост до къщата-музей на великият писател центъра на София. снимка: Мариа

На свобода е пуснат 20-годишният компютърен специалист Кристиян Бойков, обвинен за хакването на данни от системата на НАП. Ден след ареста му Софийската градска прокуратура реши да пусне младежа срещу подписка и да го освободи незабавно от следствения арест на "Г.М. Димитров". Разследващите са събрали допълнителни доказателства по делото,

Министерски съвет е най-доброто място за вдъхновение за карикатуриста Чавдар Николов. Майсторът на рисуваната сатира бе изловен от топпапараците на "България Днес" да обикаля около властовите сгради на бул. "Дондуков", нарамил торбичка с най-ценното си - материали за шаржове. Николов очевидно е готов, щом види някой управник,